Kremlinul a declarat vineri că Grupul celor Șapte (G7) nu mai reunește cele mai dinamice economii ale lumii și, în consecință, și-a pierdut o mare parte din relevanță. Declarația vine după ce președintele american Donald Trump a afirmat că dorește revenirea Rusiei în G7, considerând că excluderea Moscovei a fost o greșeală.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că centrele de creștere economică s-au mutat, iar Rusia este acum mai interesată de colaborarea cu Grupul celor 20 (G20), pe care l-a descris drept „adevăratul motor al economiei globale”.
Kremlinul a asigurat joi că preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump au convenit, în timpul convorbirii lor telefonice de miercuri, iniţierea tratativelor pentru încheierea războiului din Ucraina, în timp ce aceasta din urmă şi Uniunea Europeană cer să participe la viitoarele negocieri, consemnează agenţia EFE.
"Există un acord (între Putin şi Trump n.red) că o soluţionare este posibilă prin negocieri de pace", a declarat la conferinţa sa zilnică de presă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.
"De acum înainte trebuie să aşteptăm primele rezultate ale muncii noastre comune", a indicat Peskov, adăugând că Trump şi Putin nu au abordat în mod precis posibilitatea unei încetări a focului în Ucraina.
Cât despre negocierile convenite, Peskov a menţionat că Moscova a început deja să formeze grupul de lucru care va participa la acestea, iar "principalul interlocutor" al său în negocierile privind Ucraina va fi Washingtonul.
Rusia nu se opune participării Ucrainei la acest proces, dar are în vedere două formate de negociere, unul cu Washington şi celălalt cu Kiev, asigurând că, "fără nicio îndoială, Ucraina va participa într-o formă sau alta la negocieri".
În ce priveşte participarea Uniunii Europene, această chestiune nu a fost abordată în convorbirea dintre Putin şi Trump, a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Acesta a semnalat că europenii vor trebui să vorbească cu Washingtonul pentru "a-şi marca într-un fel locul la negocieri".
Pe lângă negocierile de pace, Putin şi Trump au convenit să continue contactele bilaterale, inclusiv printr-o întâlnire similară celei pe care au avut-o la Helsinki în 2018. Preşedintele american a sugerat Arabia Saudită ca loc pentru o prima întâlnire, în timp ce Kremlinul a apreciat că este încă prematură discuţia despre locul şi data unei asemenea reuniuni, dar consideră capitala saudită Riad drept o opţiune bună "pentru ambele ţări".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Într-un amplu interviu acordat...
Omul de afaceri Kirill Dmitriev face parte din echipa...
O selecție a celor mai semnificative informații pentru...
Notariatele din România vor fi obligate să intre în era...
Rolls-Royce a intrat în era vehiculelor electrice de lux...
O aeronava Wizz Air care opera zborul W9 5400 Brașov –...
Bursa de Valori București...
Grupul celor Șapte (G7) ia în...
Banca Națională a României a anunțat valoarea leului...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Cifrele care arată situația...
Oficiali de rang înalt din SUA...
Valdis Dombrovskis, comisarul...
Cablurile submarine constituie...
În timp ce la Ryad, delegațiile...
Zăcămintele de metale rare din...
SUA cer Europei să își finanțeze propria apărare. Va...
Muzinich & Co,...
Mai multe bănci internaționale și-au revizuit estimările...
Agenția Națională de...
Decizia privind producţia, în incertitudine.
Cele cinci știri recomandate în această dimineață.
Guvernatorul Băncii Naționale a...
Industria de apărare din...
Bursa de Valori București a...