Rusia a creat sute de mii de locuri de muncă în industria de apărare după începerea invaziei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Peste jumătate de milion de ruşi s-au angajat în industria de apărare începând din anul 2022, a anunţat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"În ultimul an şi jumătate, 520.000 de noi locuri de muncă au fost create în industria de apărare", a precizat Putin în timpul unui forum de susţinere a ofensivei împotriva Ucrainei, denumit "Totul pentru Victorie" şi desfăşurat la Tula, un oraş situat la circa 200 de kilometri de Moscova şi totodată un important centru al industriei militare ruse.

După lansarea invaziei în Ucraina în februarie 2022, Rusia şi-a reorientat economia către industria de apărare, care şi-a sporit substanţial producţia, în pofida sancţiunilor occidentale care urmăresc în primul rând să diminueze capacitatea Rusiei de a fabrica arme şi muniţii.

Rusia a reuşit totuşi să ocolească unele dintre aceste sancţiuni, de pildă prin cumpărarea de componente de micro-electronică mai ales din Asia.

În bugetul pentru anul 2024, guvernul rus a crescut cheltuielile pentru sectorul apărării cu 70%. Pe de altă parte, concentrarea economiei ruse pe acest sector - unde salariile sunt mai mari -, plus mobilizarea a sute de mii de bărbaţi în armată şi fuga altora din ţară de teama mobilizării au ca efect o criză de forţă de muncă în alte sectoare economice.

Potrivit lui Putin, Rusia dispune de circa "6.000 de companii aparţinând complexului industrial al apărării, cu 3,5 milioane de angajaţi", la care se adaugă alte aproximativ 10.000 de companii subcontractoare.

În timp ce linia frontului în Ucraina este în general îngheţată, unii comentatori sunt de acord că, pentru continuarea acestui conflict de înaltă intensitate ce consumă mari cantităţi de muniţii, capacitatea de producţie este esenţială, atât pentru Rusia, cât şi pentru Ucraina şi aliaţii acesteia.

În intervenţia sa de vineri, Putin le-a cerut companiilor din complexul militar-industrial "să reacţioneze rapid şi adecvat" în faţa evoluţiilor tehnologice de pe front. "Cel care face asta cât mai repede este acela care va câştiga", a remarcat liderul de la Kremlin. Una din evoluţiile notabile în războiul din Ucraina este folosirea intensivă a dronelor de recunoaştere şi de atac.

Putin a descris totuşi drept "foarte satisfăcător" nivelul producţiei militare al complexului militar-industrial rus şi a susţinut că Rusia produce astăzi arme "mai eficiente" decât adversarii săi. "Industria noastră de apărare demonstrează un ritm foarte bun şi calitate a producţiei" şi va primi din partea armatei ruse noi comenzi, "pentru că trebuie să ne refacem rezervele", a continuat el.

Preşedintele rus a admis însă că, "dacă se compară armele moderne ale NATO cu armele (ruseşti) de la sfârşitul epocii sovietice, (cele din urmă) sunt inferioare în anumite aspecte, dar nu întotdeauna".

Deşi oficialii de la Moscova afirmă că industria de apărare rusă poate face faţă singură nevoilor în campania militară din Ucraina, potrivit statelor occidentale armata rusă a primit peste un milion de obuze din Coreea de Nord.

De partea sa, Ucraina insistă pe lângă statele occidentale să "sufoce" prin noi sancţiuni producţia militară rusă, susţinând că "95% din componentele străine esenţiale" folosite în fabricarea armelor ruseşti sunt produse de companii occidentale.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Prof. Mircea Coșea
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

pixel