Prețul gazelor naturale în Europa a crescut puternic în cursul tranzacțiilor de luni, 28 februarie. În hub-ul european TIF din Olanda, costul contractelor futures pentru luna aprilie a crescut cu 36% și a atins un maxim de 126,995 de euro pe MWh, adică peste 1506 dolari pentru 1.000 de metri cubi (pe baza cursului de schimb euro/dolar actual), potrivit datelor de la bursa ICE.
La ora 10:13 a.m., prețul gazelor a urcat la 1376 dolari. Vineri, contractul a închis la nivelul de 93,147 euro pe MWh, adică aproximativ 1.100 de dolari pe 1.000 de metri cubi.
În privința petrolului, La bursa ICE, din Londra, costul contractelor futures pe aprilie pentru țițeiul Brent, cu extracție din Marea Nordului și de referință în Europa, a crescut cu 3,98%, la 102,32 dolari pe baril. Ultima dată când contractul s-a tranzacționat peste 100 de dolari pe baril a fost pe 24 februarie, ziua în care Rusia a intrat în Ucraina. Contractul pentru țițeiul WTI cu livrare în aprilie a crescut cu 5,49%, la 96,62 dolari.
Goldman Sachs și-a revizuit previziunile
Joi, 24 februarie, țițeiul Brent a urcat cu 8,4%, depășind pragul de 105 dolari pentru prima dată din aprilie 2014. Ulterior, spre finalul ședinței de tranzacționare din 25 februarie, țițeiul a coborât până la 98,4 dolari, în principal din cauza faptului că țările occidentale nu impuseseră încă sancțiuni asupra sectorului rusesc de petrol și gaze. În plus, Irakul a întrerupt producția de petrol la două câmpuri majore cu o capacitate totală de aproape 0,5 milioane de barili pe zi din cauza unor reparații planificate.
În acest context, analiștii de la Goldman Sachs se așteaptă la o creștere a prețurilor pentru materiile prime al căror principal producător este Rusia. Gama de variații pe termen scurt pentru prețurile materiilor prime a devenit extremă, având în vedere temerile legate de noi creșteri ale tensiunilor geopolitice, de sancțiuni energetice sau de posibilitatea unei opriri, potrivit Goldman Sachs. Experții americani se așteaptă ca prețurile pentru produsele de bază al căror producător principal este Rusia, inclusiv petrolul, gazele, aluminiul, paladiul, nichelul și grâul, să crească în continuare.
Citește și Războiul din Ucraina aruncă în NECUNOSCUT prețurile la cereale și îngrășăminte
Goldman Sachs și-a majorat prognoza pentru petrolul Brent de la 95 la 115 dolari pe baril în următoarea lună și a subliniat, de asemenea, riscurile semnificative de creștere a prețului petrolului la niveluri mai ridicate în cazul unei noi escaladări a tensiunilor geopolitice sau a unei întreruperi prelungite a aprovizionării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Programele Rabla și Rabla Plus,...
Lucara Diamond Corp. a anunțat...
Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Un jurnalist britanic a șocat...
Administrația Fondului pentru...
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Dumitru Nancu, directorul...
Curtea Supremă a SUA a anunțat...
Algeria a fost mereu marea...
Rezerva Federală a SUA (Fed) a...
Acționarii Băncii Transilvania...
În ultima ședință a actualului...
Târg de Crăciun la MADR.
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Grupaj de știri.
Centrala electrică Mintia...