Luna trecută, OPEC+ a informat că va majora gradual producţia începând din luna mai. Grupul a anunţat majorarea producţiei de ţiţei în lunile mai, cu 350.000 barili pe zi (bpd), iunie, cu încă 350.000 bpd, şi iulie, cu 400.000 bpd, în urma îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţă, datorită campaniei de vaccinare şi a măsurilor de stimulare adoptate de economiile avansate pentru a depăşi efectele crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Producătorii se vor întâlni în mod regulat pentru a evalua situaţia de pe piaţa petrolului şi a decide asupra ajustării producţiei, dar majorarea nu va depăşi 500.000 barili pe zi (bpd).
Următoarea reuniune a grupului OPEC+ este programată în data de 1 iunie, prin videoconferinţă.
Orice creştere a producţiei de către Iran, dacă discuţiile indirecte dintre Washington şi Teheran duc la ridicarea sancţiunilor, ar putea în mod potenţial adăuga între un milion şi două milioane de barili pe zi, pe lângă creşterea graduală anunţată de OPEC+, estimează analiştii.
"Întotdeauna ţinem cont de posibila revenire a producţiei de ţiţei din Iran. Trebuie să luăm acest aspect în considerare. Vom calcula împreună echilibrul dintre cerere şi ofertă", le-a spus jurnaliştilor Novak.
Şi Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a revizuit în creştere, cu 6,6%, estimările privind cererea de ţiţei în acest an, pe fondul aşteptărilor privind diminuarea efectelor pandemiei. Cererea va urca anul acesta cu 5,95 milioane de barili pe zi (bpd), a prognozat în aprilie OPEC, o revizuire în creştere cu 70.000 bpd faţă de martie.
"În condiţiile în care ne aşteptăm ca extinderea şi intensitatea pandemiei să se diminueze în urma actualei campanii de vaccinare, vor fi reduse normele de distanţare socială şi reglementările de limitare a călătoriilor, ceea ce va creşte mobilitatea", se arată în raportul OPEC.
La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iulie a crescut marţi cu 0,19 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 68,65 dolari.
OPEC a îmbunătăţit estimarea sa privind creşterea economiei globale la 5,4% în 2021, de la un nivel de 5,1% previzionat anterior.
"Redresarea economiei globale continuă, sprijinită de măsurile fiscale şi monetare fără precedent, şi va accelera în semestrul doi din 2021", se arată în raport.
Pe fondul redresării, OPEC se aşteaptă ca cererea pentru ţiţeiul său să crească anul acesta la 27,4 milioane de barili pe zi, o revizuire în creştere cu 200.000 bpd faţă de luna trecută.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...