Rușia și țările BRICS vor o nouă monedă mai puternică decât dolarul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
BRICS
BRICS
Pe măsură ce tensiunile cu Rusia și China se intensifică, așa-numitele țări BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) se pregătesc să dea o lovitură împotriva hegemoniei dolarului american.

Săptămâna trecută, Ambasada Rusiei din Kenya a declarat: "Țările BRICS plănuiesc să introducă o nouă monedă comercială, care va fi susținută de aur".

Deși orice afirmație venită din surse rusești invită la scepticism, analiștii independenți se așteaptă ca BRICS să continue să urmărească de-dolarizarea și ca aurul să joace un rol importent în acest proces.

Un cadru mai specific pentru o monedă BRICS garantată cu aur ar putea fi anunțat în timpul summitului BRICS care va avea loc luna viitoare în Africa de Sud.

Investitorii nu ar trebui să se aștepte de la China sau de la alte mari puteri să declare o renunțare imediată la "dolarul" din bancnota Rezervei Federale în comerțul internațional. Deocamdată, nu există o alternativă unică, universal preferată.

Leslie Maasdorp, vicepreședinte al noii bănci de dezvoltare BRICS, a declarat:

"Va fi nevoie de foarte mult timp pentru ca mișcările valutare să prindă contur, astfel încât orice discuție despre monede alternative este, într-adevăr, o aspirație mult mai mult pe termen mediu și lung."

Acestea fiind spuse, tendința de de-dollarizare nu este o fantezie a unui viitor îndepărtat. Se întâmplă acum. Federal Reserve notează că proporția rezervelor valutare a scăzut constant în ultimii ani.

Rusia nu a avut de ales decât să caute alternative la dolar ca răspuns la faptul că a fost inclusă pe lista neagră a regimului internațional de plăți SWIFT.

Alte națiuni au luat notă de această listă neagră de represalii - lucru pe care SUA nu l-a făcut nici măcar în timpul Războiului Rece - și și-au repatriat din ce în ce mai mult rezervele de aur pentru a se asigura împotriva unor viitoare atacuri sau sancțiuni.

Și China caută să riposteze

Președintele Joe Biden l-a numit pe Xi Jinping al Chinei "dictator". Oficialii administrației Biden au încercat să minimalizeze această caracterizare. Dar Partidul Comunist Chinez s-a simțit în mod clar ofensat.

China a luat măsuri pentru a adopta controale la exportul de mărfuri critice, inclusiv metale de pământuri rare. Statele Unite depind aproape în proporție de 100% de China pentru a furniza unele dintre aceste pământuri rare, care sunt necesare în aplicațiile de înaltă tehnologie și energetice.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, s-a deplasat la Beijing pentru a încerca să îi liniștească pe chinezi, insistând că dorește ca cele două puteri să rămână parteneri comerciali și nu adversari.

Implicit în apelul ei către China este că orice mișcare din partea chinezilor de a renunța la dolarul american și de a efectua schimburi comerciale într-o monedă alternativă susținută de aur ar fi privită ca o escaladare a ostilităților.

Desigur, administrația Biden nu poate face nimic pentru a împiedica China, partenerii săi comerciali sau alte țări din întreaga lume să continue să acumuleze aur ca rezerve monetare.

Simplul fapt că aurul este luat în considerare de țările BRICS ca bază pentru comerțul internațional ar trebui să stimuleze băncile centrale - și investitorii individuali - să acumuleze metale prețioase. În cazul în care rolul aurului 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com

pixel