Rusia susţine că a preluat controlul asupra celei mai mari centrale electrice pe cărbune din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto ilustrativ: Pexels.com
Foto ilustrativ: Pexels.com
Rusia susţine că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina.

Moscova a declarat că trupele sale au preluat marţi controlul asupra celei mai mari centrale electrice de cărbune din Ucraina, situată în apropiere de oraşul Svitlodarsk, în regiunea estică Doneţk, epicentrul confruntărilor între forţele Kievului şi trupele ruse şi ale separatiştilor proruşi, potrivit DPA.

Media separatiştilor proruşi din Doneţk au difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform agenţiei de presă citate.

Statul Major ucrainean nu a menţionat această centrală electrică în buletinul său asupra situaţiei de pe front dat publicităţii marţi seara, deşi consemna lupte în jurul localităţii Semigoria din apropiere.

Soldaţii ucraineni au reuşit să respingă atacurile de-a lungul liniei frontului în regiunile Doneţk şi Harkov marţi, a indicat înaltul comandament ucrainean.

Moscova a spus că forţele sale au ucis mai multe zeci de combatanţi străini, majoritatea polonezi, în cursul unui atac împotriva unei unităţi a Legiunii străine internaţionale din Ucraina în apropiere de localitatea Konstantinovka, în regiunea Doneţk.

Legiunea internaţională, care luptă alături de armata ucraineană, furnizează rareori date cu privire la pierderile sale şi nu divulgă informaţii despre componenţa unităţilor sale de voluntari.

Forţele aeriene ruse au bombardat poziţii militare ucrainene în apropiere de localitatea Zaiţevo, în regiunea Doneţk, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, care a mai spus că loviturile cu rachete au provocat pierderi grele unei divizii ucrainene de artilerie în apropierea oraşului Nikolaev (Mikolaiv), în sud.

În timp ce Ucraina continuă să ceară armament mai puternic pentru a se apăra de atacurile ruseşti, Kievul a primit mai multe lansatoare de rachete multiple şi trei obuziere autopropulsate din Germania, potrivit ministrului german al apărării, Christine Lambrecht.

Această livrare a survenit la o zi după sosirea în Ucraina a primului lot de tancuri germane Gepard (Leopard).

Autorităţile locale din regiunea Doneţk au declarat marţi că invazia rusă a făcut 642 de morţi şi peste 1.600 de răniţi în rândul civililor numai în zona controlată de Kiev în regiunea Doneţk.

În zona aflată sub control rusesc în Doneţk, aproape 760 de civili au fost ucişi şi peste 2.400 răniţi, potrivit autorităţilor locale. Cifrele niciuneia dintre părţi nu au putut fi verificate în mod independent, notează DPA.

Ucraina se pregătea marţi să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în cadrul unui acord între Ucraina şi Rusia la care s-a ajuns săptămâna trecută în Turcia, salutat pe scară largă drept o rază de speranţă, în condiţiile în care conflictul a intrat în cea de-a şasea lună.

Moscova a confirmat că centrul de control de la Istanbul, care supervizează expedierea cerealelor ucrainene, şi-a început activitatea, reafirmându-şi angajamentul faţă de acordul negociat de ONU, destint să conducă la evitarea unei crize alimentare globale.

Cu toate acestea, Rusia a anunţat o nouă reducere a livrărilor sale de gaze în Europa, context în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat pentru o nouă serie de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei, afirmând că de acum "este clar pentru fiecare" că Moscova ţine ostatică Europa în materie de aprovizionare cu gaze, informează Agerpres.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel