Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?
Donald Trump a fost ales din...
Nu se știe, deocamdată, care va fi politica energetică a celui care din ianuarie anul viitor va reveni la Casa Albă pentru un nou mandat neconsecutiv. La fel cum nu se știe care va fi atitudinea lui Trump față de Rusia, China și alte țări considerate dificile, ca să folosim o expresie neutră, de administrația de la Washington.
Expiră la sfârșitul anului
Luând-o, oarecum înainte evenimentelor, dar profitând inclusiv de faptul că iarna bate la ușă în Europa și nu numai, vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat că Moscova este pregătită să continue furnizarea de gaze către Bătrânul Continent prin Ucraina, dar că acest acord trebuie aprobat de Kiev și de țările europene în cauză. Actualul acord de tranzit expiră la sfârșitul anului.
„În opinia mea, țările europene care primesc gaze în prezent prin acest coridor sunt cu siguranță interesate să continue această cooperare”, a declarat Novak, responsabil de politica energetică a Rusiei. „Suntem pregătiți să furnizăm (gaz), dar puține depind de noi, iar acest lucru ar trebui, probabil, negociat direct între utilizatori și țara prin care se asigură tranzitul”, a adăugat oficialul rus.
Trebuie menționat că livrările de gaz rusești către Europa prin sistemul de conducte care traversează Ucraina sunt relativ mici, iar Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul cu Rusia din cauza invaziei militare care continuă deja de mai bine de doi ani.
Respectăm promisiunea făcută
Pe de altă parte, Novak a asigurat că Rusia își va îndeplini angajamentele față de grupul OPEC+ al marilor producători de petrol și a atins nivelul promis de producție de petrol de 9 milioane de barili pe zi.
OPEC+ a redus producția pentru a echilibra piețele globale volatile ale petrolului, ale căror vânzări sunt cruciale pentru economia rusă.
Duminică, OPEC+ a fost de acord să amâne cu o lună creșterea producției de petrol planificată pentru decembrie, în timp ce cererea slabă, în special din China, și creșterea ofertei din afara grupului mențin presiunea descendentă pe piața aurului negru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump a fost ales din...
Leul s-a depreciat, miercuri,...
Autoritatea Națională Sanitară...
Protecționismul întrunește consens în Statele Unite,...
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi...
Investitorii sunt concentraţi...
Bursa din New York a sărit la deschiderea tranzacțiilor...
Bitcoin a trecut de 75.000 de...
Propunere legislativă pentru...
Președintele Camerei de Comerț...
Greu de spus dacă declarația oficialilor de la Moscova...
Plăţi de peste 106 milioane de...
Activele administrate de aceste...
Aurul a avut unul dintre cei...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Nestlé, Michelin și alte peste...
Grupaj de știri.
Aceste restricții bugetare...
Claudiu Crețu, directorul...
Leul s-a depreciat, marţi, în raport cu principalele...
România se confruntă din nou cu...
Aproximativ 244 de milioane de americani sunt chemaţi...