Rusia vrea un acord cu europenii: ”Suntem pregătiți”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Greu de spus dacă declarația oficialilor de la Moscova are sau nu legătură cu rezultatul alegerilor din SUA, câștigate de Donald Trump. 

Nu se știe, deocamdată, care va fi politica energetică a celui care din ianuarie anul viitor va reveni la Casa Albă pentru un nou mandat neconsecutiv. La fel cum nu se știe care va fi atitudinea lui Trump față de Rusia, China și alte țări considerate dificile, ca să folosim o expresie neutră, de administrația de la Washington.

Expiră la sfârșitul anului

Luând-o, oarecum înainte evenimentelor, dar profitând inclusiv de faptul că iarna bate la ușă în Europa și nu numai, vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat că Moscova este pregătită să continue furnizarea de gaze către Bătrânul Continent prin Ucraina, dar că acest acord trebuie aprobat de Kiev și de țările europene în cauză. Actualul acord de tranzit expiră la sfârșitul anului.

„În opinia mea, țările europene care primesc gaze în prezent prin acest coridor sunt cu siguranță interesate să continue această cooperare”, a declarat Novak, responsabil de politica energetică a Rusiei. „Suntem pregătiți să furnizăm (gaz), dar puține depind de noi, iar acest lucru ar trebui, probabil, negociat direct între utilizatori și țara prin care se asigură tranzitul”, a adăugat oficialul rus. 

Trebuie menționat că livrările de gaz rusești către Europa prin sistemul de conducte care traversează Ucraina sunt relativ mici, iar Ucraina a refuzat să reînnoiască acordul cu Rusia din cauza invaziei militare care continuă deja de mai bine de doi ani. 

Respectăm promisiunea făcută 

Pe de altă parte, Novak a asigurat că Rusia își va îndeplini angajamentele față de grupul OPEC+ al marilor producători de petrol și a atins nivelul promis de producție de petrol de 9 milioane de barili pe zi. 

OPEC+ a redus producția pentru a echilibra piețele globale volatile ale petrolului, ale căror vânzări sunt cruciale pentru economia rusă.

Duminică, OPEC+ a fost de acord să amâne cu o lună creșterea producției de petrol planificată pentru decembrie, în timp ce cererea slabă, în special din China, și creșterea ofertei din afara grupului mențin presiunea descendentă pe piața aurului negru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF / Foto: DCBUsiness
Rovinieta
Benzinărie / Foto: Freepik
Un bărbat ține în mâini documente naziste descoperite recent în Palatul Justiției din Buenos Aires / Foto: Reuters
Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Petroliști / Foto: Enrique Marcarian / Reuters
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR

pixel