Cea mai populară monedă virtuală din lume, Bitcoin a crescut vineri, în contextul în care criptomoneda a fost prezentată de Kremlin ca o potențială metodă de plată pentru gazul rusesc, ceea ce a trezit apetitul investitorilor.
Prețul bitcoin a depășit pentru scurt timp 45.000 de dolari în timpul ședinței de vineri, un prag simbolic pe care l-a atins doar de trei ori de la pierderile colosale înregistrate la începutul lunii ianuarie.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaze către UE. Câteva ore mai târziu, un oficial din parlamentul rus a declarat că țările care nu au sancționat Rusia ar putea folosi monedele lor locale sau chiar bitcoin, a relatat presa financiară. Cum se știe niciodată nu iese fum fără foc.
"Vestea a împins bitcoinul mai sus, dar există încă semne de întrebare", a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote.
Către un "petrobitcoin"?
"China detestă bitcoin" și a interzis utilizarea monedei virtuale. Dar, se întreabă ea, Beijingul "se va răzgândi oare pentru a cumpăra petrol rusesc ieftin?"
"Ideea că petrodolarul ar putea fi înlocuit de un petrobitcoin adaugă un nou mod de a privi criptoactivele", se entuziasmează Marcus Sotiriou, analist la brokerul specializat GlobalBlock.
Interesul Rusiei pentru criptomonede este privit cu suspiciune de către băncile centrale occidentale: dintre toate clasele de active digitale, "cea mai mare îngrijorare a mea este legată de criptomonede în contextul rusesc", declara marți Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE).
Citește și Premieră absolută în Israel. Banca Leumi a făcut anunțul
Deocamdată, creșterea prețului rămâne determinată de interesul investitorilor, iar nicio plată pentru gazul rusesc nu a fost făcută în criptomonedă.
Într-o altă intersecție între gaz și criptomonede, gigantul american ExxonMobil a creat un program de utilizare a excesului său de gaze naturale, de obicei ars în aer liber atunci când este extras, pentru a alimenta "minele" de bitcoin, amintește Bloomberg.
Aceste servere gigantice garantează integritatea rețelelor bitcoin, mari consumatoare de energie. "Acest lucru ar asigura un minerit (creație) mai curat a bitcoin prin utilizarea unei surse de energie care este de obicei irosită în minerit, "ceea ce reprezintă una dintre marile preocupări ale investitorilor", a spus Sotiriou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prețurile la energie electrică continuă să varieze...
Peste 200 de locuitori ai...
Un accident provocat de o...
Organizația țărilor...
Administrația Națională de...
Polițiștii de frontieră ai...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Val de căldură extremă în estul...
Donald Trump a semnat legea...
Pompierii anunţă că la mall-ul...
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...