Rușii au reluat furnizarea de gaze către Italia
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Exporturile Gazprom au scăzut cu 11,5% în octombrie
Exporturile Gazprom au scăzut cu 11,5% în octombrie
Transportul de gaze rusești prin Austria către Italia ar fi fost reluat, anunță Gazprom.

Producătorul rus de gaze "împreună cu cumpărătorii italieni au reușit să găsească o soluție", în contextul în care schimbările de reglementare din Austria de la sfârșitul lunii septembrie au oprit fluxurile către Italia, potrivit unei declarații publicate miercuri pe canalul Telegram.

Potrivit Gazprom, operatorul austriac a declarat că este pregătit să confirme nominalizările de tranzit ale Gazprom Export care permit reluarea livrărilor de gaze rusești prin Austria.

Gazprom a suspendat total livrările de gaz începând cu data de 1 octombrie către Eni, invocând 'imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria', a anunţat gigantul italian în domeniul hidrocarburilor, transmite AFP.

”Gazprom ne-a comunicat că nu poate confirma livrarea volumelor cerute pentru astăzi (sâmbătă, 1 oct, n.r.), invocând imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria”, a indicat Eni într-un comunicat în care se mai preciza că ”în consecinţă, fluxurile de gaz rusesc destinate Eni prin punctul de intrare de la Tarvisio vor fi nule'.

Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Italiei trece prin Ucraina, prin intermediul gazoductului TAG care ajunge la Tarvisio, în nordul ţării, la frontiera cu Austria.

Motivațiile Gazprom

Conform unui purtător de cuvânt al Eni, citat de agenţia italiană GI, 'Gazprom afirmă că nu este în măsură să respecte regulile necesare pentru a obţine serviciul de repartiţie a gazului în Austria acolo unde ar trebui să-l livreze, în condiţiile în care ne rezultă că Austria continuă să primească gaz la punctul de livrare la frontiera slovaco-austriacă'.

'Lucrăm pentru a verifica împreună cu Gazprom dacă este posibil să fie reactivate fluxurile spre Italia', a adăugat el.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancţiunilor împotriva Rusiei.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, ENI a anunţat la începutul lunii martie cedarea părţii sale de 50% din gazoductul Blue Stream, pe care îl controlează la egalitate cu gigantul rus Gazprom. 

Citește și:

Italia are SOLUȚIA la criza energetică. UE trebuie să acționeze URGENT

Italia a cerut UE să înceapă să lucreze imediat la un plan de creare a unui sistem comun de stocare pentru rezervele strategice de gaze, a anunţat vineri premierul Mario Draghi, transmite Reuters.

Bruxelles-ul trebuie să întocmească un inventar al rezervelor de gaze disponibile în acest moment în blocul comunitar, le-a spus Draghi jurnaliştilor, după summitul UE. "În domeniul energiei, Italia a subliniat necesitatea intervenţiei imediate la nivel european", a declarat premierul.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Aceste evoluţii au determinat unele state membre să ceară un răspuns la nivelul UE, iar Spania, Italia şi Grecia au propus ca ţările UE să achiziţioneze în comun gaze pentru a forma rezerve strategice. Pe termen scurt, este dificilă renunţarea la folosirea gazelor, a explicat Draghi. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...


pixel