BNR dezvăluie: Așa arată portretul perfect al unei afaceri de succes în România!
Un studiu publicat de Banca...
România nu are contracte directe cu Gazprom, nici companiile private şi nici Romgaz nu au, şi nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor pentru gaze naturale în ruble, a declarat, joi seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
"România nu are contracte directe cu Gazprom, companiile din Români private, sau Romgaz, nu au contract cu Gazprom. Sunt diverşi intermediari, traderi de gaze, care au contracte în special cu companii private din România şi vând gazul pe piaţa românească în lei. Acum, cum e contractul, sunt convins că nu e în ruble contractul între companii şi mi-e greu să cred că poate fi schimbat aşa de pe o zi pe alta între o companie intermediară şi o companie privată. Eu nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor în ruble. Şi apoi este problema acelor companii intermediare care au contact la rândul lor cu Gazprom", a spus Popescu la Digi 24.
El a subliniat că un contract nu poate fi modificat unilateral şi că hub-urile de gaze europene sunt în euro, iar anunţul Rusiei că nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE ci doar în ruble a fost făcut pentru a pune presiune pe consumatori.
Citește și Joe Biden cere eliminarea Rusiei din G-20
"Un contract nu poate fi modificat unilateral. Nu ştiu cum sunt contractele în celelalte state, nu ştiu nici cum sunt contractele private, dar un contract e o regulă de drept, nu poate fi modificat unilateral, părţile trebuie să cadă de comun acord. Apoi, hub-urile de gaze europene nu sunt în ruble, sunt în euro. Cel din Baumgarten, care e majoritar cu gaz rusesc, e tot în euro. Cel din Amsterdam, TTF din Olanda, e tot în euro. Deci nu vorbim de moneda rublă în tranzacţiile cu gaze naturale. Nu ştiu cum va putea să facă Federaţia Rusă această modificare. Vom vedea în perioada următoare. Cred că nici vremea nu îi ajută ca să zici că e o presiune pe consumatorii de gaze. Deja am ieşit din iarnă, în toată Europa vremea se încălzeşte. Eu cred că a fost aşa, un lucru aruncat pe piaţă azi când se întâlneşte NATO, când se întâlneşte Consiliul European, tocmai pentru a pune o presiune", a explicat ministrul Energiei.
Preşedintele Vladimir Putin a anunţat miercuri că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către UE şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble, potrivit AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...