Rușii, tot mai furioși pe Putin: ”A distrus viața copiilor, poate chiar a nepoților noștri”
Autor: Simona Haiduc | 24 aug 2022, 15:36
O întrebare se ridică: de ce nu se revoltă?
O întrebare se ridică: de ce nu se revoltă?
Dacă în primele două-trei luni de când Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, rușii nu au simțit cu adevărat ce înseamnă acest lucru, nu au simțit consecințele sancțiunilor internaționale fără precedent aplicate Moscovei pentru nebunia liderului de la Kremlin, situația devine acum tot mai grea, fiecare zi venind, practic, cu alte vești proaste. 

Iar mai nou, asasinarea Dariei Dughina, fiica ideologului Kremlinului Aleksandr Dughin, a oferit, practic, portița ce va permite mai marilor țării să impună măsuri și mai drastice de supraveghere a populației, pe motiv că siguranța oamenilor este mai importantă decât orice. O placă folosită de multe ori de Kremlin pentru a-și justifica deciziile dictatoriale. 

Da, Rusia a rezistat până acum sancțiunilor occidentale: chiar dacă economia a frânat puternic, nu atât de tare pe cât anticipau unii și alții. Pe viitor însă va fi tot mai rău. Deocamdată Moscova încă mai poate livra resurse energetice, în cantități mult mai mici însă, peste hotare, dar această sursă de finanțare nu va dura la nesfârșit. Oricum, în unele gospodării din clasa de mijloc, puterea de cumpărare este în scădere și îngrijorarea este în creștere.

De șase luni, familia Petrov se opune "operațiunii militare speciale" a Kremlinului în Ucraina. Dar nu o spune cu voce tare, ci în jurul mesei din bucătărie sau în grupuri mici cu prieteni apropiați și de încredere. Nici un cuvânt pe rețelele de socializare, nici o discuție la telefon, nici o critică zgomotoasă în restaurant.

Un văl de furie, tristețe și frustrare planează asupra vieților soților Petrov de la invazia rusă în țara vecină, la 24 februarie. Familia povestește despre daunele provocate în viața de zi cu zi de sancțiunile occidentale împotriva Rusiei. "Și, de facto, împotriva noastră, în mod paradoxal", rezumă Mihail, tatăl în vârstă de 60 de ani. Înțelege aceste măsuri fără să le susțină pe deplin.

A ieșit la pensie anticipat și s-a angajat într-o unitate intrată pe lista de sancțiuni occidentale. Nu se plânge de bani, deși a fost nevoit să-și revizuiască planurile de cheltuieli. Dar are vecini, are prieteni, colegi care o duc rău. Iar când prinde un moment bun, nu se poate abține să nu vorbească despre impactul pe care măsurilor de restricții impuse Rusiei de lumea civilizată îl exercită asupra companiei sale.

"Conducerea se comportă ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Ei repetă retorica oficială: Rusia va înlocui importurile cu produse proprii, economia va deveni mai puternică, țara va deveni independentă", ironizează el. Între timp, se revine la obiceiurile proaste: Rusia și economia sa se închid în sine și într-o viziune pe termen scurt. Facem slalom dintre sancțiunile care interzic achiziționarea de piese și tehnologii occidentale. Unele dintre ele sunt ocolite. Le înlocuim cu importuri din China sau Turcia. Dar, mai presus de toate, continuăm să facem profituri fără să ne modernizăm și fără să ne facem griji cu privire la eficiența viitoare.

Elena, mama, în vârstă de cincizeci de ani, profesor pasionat de culturile și limbile europene, și-a văzut activitățile întrerupte peste noapte. De ani de zile, ea a dezvoltat programe de schimb de tineri între Rusia și Franța, Marea Britanie și Germania. Nimic nu mai este acum posibil. Oficial, cultura nu a fost sancționată. Dar, în realitate, totul este blocat. Partenerii noștri nu mai doresc sau nu mai pot lucra cu noi. Odată cu închiderea spațiului aerian, zborurile sunt prea complicate și costisitoare. Eu nu vorbesc despre generația mea, noi am trăit, cât de cât. Eu vorbesc despre tineri, despre copiii mei și, doamne ferește, despre nepoții mei. Viitorul lor este pus sub semnul întrebării, este pus la îndoială. În ce fel de țară vom continua noi să trăim? Ce se va întâmpla cu libertatea noastră, cu aspirațiile noastre? Și mai trist este că nu înțeleg de ce și pentru ce se întâmplă toate astea”, spun cei doi soți. 

Citește și Bloomberg: Putin nu s-ar sfii să producă un nou Cernobîl

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Importul de gaze al României, în scădere semnificativă

Importul de gaze al României este în scădere, reiese din...

Un bogat om de afaceru rus, arestat la Londra

Un rus, în vârstă de 58 de ani a cărui identitate nu a...

Ungaria a fost scutită de plafonarea preţului la petrol

Ungaria a fost scutită de aplicarea plafonării preţului...

Vești bune de la OPEC+ în privința producției de petrol

Alianța OPEC+ a decis să mențină producția la nivelurile...

Rafinăria Lukoil din Italia nu va fi naționalizată

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia...

Microsoft avertizează asupra intențiilor Moscovei

Moscova își va intensifica eforturile cibernetice pentru...

Dosarul electronic de sănătate. Cum se poate accesa

Dosarul electronic de sănătate este accesibil pentru...

România a început de azi exportul de gaze către Moldova

România a început sâmbătă la orele prânzului exportul de...

Cum reușesc rușii să plece în vacanțe în Thailanda

Destinația favorită pentru rușii dornici să plece în...

Schengen. Olanda se opune aderăriii Bulgariei

Săptămâna viitoare, Olanda va bloca cererea Bulgariei de...

Obținerea cazierului judiciar se simplifică substanțial

Obținerea certificatului de cazier judiciar se...

Crossuri externe