S-a reinventat meseria de ”socotitor”

Autor: Mircea Coșea
Data publicării:
Prof. Mircea Coșea
Prof. Mircea Coșea
Puțină istorie: prin anii ”50, în prima fază a criminalei politici comuniste intitulată - cooperativizarea socialistă a agriculturii - concretizată prin înființarea cooperativelor agricole de producție ca urmare a deposedării violente a țăranilor români de pământul și animalele pe care le aveau, a apărut meseria de ”socotitor”.

Socotitorul, așa după cum îi spunea și numele, socotea prin folosirea adunării și scăderii modul de realizarea al ”cotelor obligatorii” .

Cotele obligatorii constituiau instrumentul prin care statul comunist prelua  întreaga producție a cooperativelor. Membrilor cooperatori le rămâne o minimă parte din producție, care le permitea supraviețuirea în condițiile în care aceasta era similară cu foametea.

Sarcina socotitorului era să urmărească cum se adună producția, până la ultimul bob de grâu și cum se trimitea aceasta, integral și fără întârziere în hambarele statului.

Mi-am amintit de istoria socotitorului urmărind un talkshow la un anumit canal tv. Invitatul a fost un eminent profesor universitar de la ASE, doctor în economie care a explicat principalele măsuri pe care guvernul dorește să le introducă prin asumarea răspunderii. Este cunoscut faptul că domnia sa este membru importat al unuia dintre partidele actualei coaliții.

Prezentarea a fost excepțională și m-am bucurat că, în sfârșit, pachetul de măsuri a fost explicat de un eminent specialist și nu de către un politician închistat în limbaj partinic.

Totul a fost clar și perfect inteligibil, adică s-a înțeles conceptul care stă la baza măsurilor preconizate și supuse asumării de răspundere.

Cine a ascultat cu atenție și cu voința de a-și clarifica semnele de întrebare pe care încă le mai avea a  înțeles că după aproape 70 de ani, actuala coaliție a reinventat meseria de ”socotitor”, o meserie pe care actuala guvernare  intenționează să o practice, cel puțin la nivelul științei adunării și scăderii pe care o deținea ”socotitorul” CAP-ist.

A reieșit cu claritate că se intenționează aplicarea unor măsuri care au ca unic  și simplu scop adunarea unor sume de bani, adică a tot ceea ce se poate aduna de la mediul de afaceri și cetățeni fără nici o grijă față de consecințele pe care această colectare de bani o poate avea nu numai pentru situația generală pe termen mediu și scurt a economiei dar și pentru deteriorarea inevitabilă a climatului politic și social.

Exact ca socotitorul CAP-ist, guvernul adună leu cu leu de oriunde  poate pentru a aduce statului o acumulare bugetară bazată pe ” preluări obligatorii”, expresia modernă a ”cotelor obligatorii”, producând ca în perioada cooperativizării foametea, denumită și ea modern , austeritate.

”Socotitorul” CAP-ist nu era economist, nu era finanțist și nici contabil. Era o meseriei, nici măcar inventată de către comuniștii lui Gheorghiu-Dej, ci copiată de la sovietici de pe timpul Gulagului pe care aceștia l-au creat pentru exterminarea fermierilor privați pe care i-a introdus în categoria ”dușmanilor poporului”, denumiți în România comunistă: chiaburi.

Socotitorul era un simplu înregistrator al tuturor valorilor materiale și bănești create de membrii cooperatori care obligatoriu trebuiau cedate statului; 

Socotitorul nu avea sarcina evaluării modului cum se recompensează munca cooperatorilor și nici nu aprecia activitatea în sensul unei analize de tip cost/beneficiu;

Socotitorul doar măsura partea trimisă statului prin cotele obligatorii, nefiind în postura unui manager care ar fi măsurat și partea care ar fi trebuit să rămână în cooperativă pentru eventuale nevoi locale sau investiții.

Nimeni nu poate nega necesitatea unor măsuri fiscale menite să contribuie la echilibrarea deficitului dar, după părerea mea, trebuie evitată capcana căderii într-o politică de preluare fără nici un calcul responsabil a consecințelor acesteia pe termen mediu și lung. Este posibil ca măsurile preconizate să reducă imediat, într-o anumită măsură procentul deficitului dar trebuie înțeles că practicile de socotitor.

CAP-ist nu mai pot fi utilizate într-o economie liberă, europeană, în care bugetul nu mai este un cont contabil ci un instrument guvernamental de politică economică prin care, în baza unei strategii a dezvoltării se elaborează obiective prioritare în funcție de situația economică internă și externă, la un anumit moment al evoluției economiei.

Nu se mai pot aduna bani de peste tot, indiferent de consecințe, în stilul ”după noi potopul”, fără a evalua cu precizie raportul dintre un eventual efect pozitiv pe termen scurt și un iminent efect negativ pe termen mediu și lung. Nu se mai pot elimina facilități ”în bloc” fără a stabili strategic ramuri sau activități care pot beneficia temporar de unele facilități, înțelese ca stimulent acordat prioritar acelor ramuri care au rol hotărâtor în creșterea economică sau în ridicarea gradului de competitivitate pe piața externă. Nu se mai poate concepe așa zisa reformă administrativă doar prin dispariția șefilor de birou sau al unor directori. Dacă, într-adevăr se dorește o reformă atunci ea trebui să plece de la o nouă arhitectură a sistemului guvernamental și a instituțiilor acesteia, de la reforma administrativ teritorială și de la o nouă politică bugetară bazată pe finanțarea multianuală a proiectelor și nu a ordonatorilor de credite.

Prin prestația excelentă a eminentului profesor, la talkshow-ul de care aminteam mai sus, am convingerea că la nivelul coaliției s-a elaborat un la fel de excelent program de adunat bani de oriunde și oricum, dovedind, oare, nostalgia pentru meseriei de socotitor CAP-ist ?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel