Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Cel mai important câștig
”Este greu de spus dacă a trecut, dar există un element pozitiv. Practic, în mintea fiecărui furnizor, în mintea statului, a țărilor europene era acea sintagmă, potrivit căreia ”nu există viață după Rusia”. Nimeni nu concepea ca Rusia să oprească gazul o săptămână, două săptămâni, ca să nu mai vorbim de o iarnă întreagă. Cred că cel mai important câștig este câștigul psihologic, faptul că aproape că am trecut de această iarnă fără să avem probleme și când mă refer la probleme, am în vedere toate țările din Europa. Ceea ce este un element psihic și psihologic foarte important: faptul că am depășit, oarecum, această situație care ne apăsa și era pe umerii noștri, și anume că nu există viață după ruși”, a declarat Dumitru Chisăliță.
Factorul pozitiv
Trecând de la aspectele psihologice la cele practice, expertul a precizat că există ”diverse scenarii de lucru pe care le putem aborda. Există un scenariu pozitiv, să spunem, întreținut de ceea ce se întâmplă și ce s-a întâmplat în ultima vreme, și anume creșterea cantității de LNG (gaze naturale lichefiate, n.r.) care a ajuns în Europa, deschiderea Azerbaidjanului către diverse țări, deschiderea Norvegiei către diverse țări, discuții privind creșterea capacităților de transport dinspre diverse zone un au fost mai recent descoperite rezerve de gaze naturale. Și aici mă refer la Cipru, Egipt, mă refer la Israel. Toate aceste elemente creează, practic, premisa ca în viitor, inclusiv în iarna viitoare lucrurile să fie bune”, a enumerat specialistul.
Rusia nu poate fi scoasă, totuși, din ecuație
În același timp, a ținut să sublinieze președintele Asociației Energie Inteligentă, ”nu trebuie să scoatem din ecuație Rusia, pentru că Rusia, cu tot conflictul care a existat, a furnizat o cantitate importantă de gaze naturale în Europa. Să nu uităm, totodată, că principalele rute de aprovizionare a Europei cu gaze din Rusia rămâne Ucraina. Un element, hai să spunem paradoxal, este că nu mai avem Nord Stream 1, nu mai avem Nord Stream 2, nu mai avem Yamal și alte conducte de transport, care nu erau în zona conflictului, dar avem, în schimb, conductele din Ucraina. Dar există o mare cantitate de gaze din Rusia care ajung în Europa, ceea ce este un element favorabil pentru trecerea cu bine a viitoarelor crize energetice”, a menționat interlocutorul jurnalistului Mihai Ciobanu.
Este foarte puțin probabil
Există și un scenariu în care toate aceste surse s-ar opri, s-ar bloca, a adăugat Dumitru Chisăliță. ”Din punctul meu de vedere este foarte puțin probabil acest lucru, pentru că Rusia trebuie să exploateze țiței, trebuie să exploateze gaze naturale, iar procedeul tehnologic presupune o anumită continuitate. Nu este chiar atât de simplu să mergi, să închizi robinetul și stau doi ani de zile, trei ani, cinci ani de zile. Există un anumit flux care trebuie menținut, iar acesta a fost și motivul pentru care Rusia nu a vrut sau mai precis nu a putut să oprească în totalitate livrarea de gaze naturale către Europa.
Poate singura necunoscută este vremea
Mergând, prin urmare, pe această premisă, că gazele din Rusia vor ajunge în Europa și în iarna 2023-2024, ținând seama și de celelalte contracte, celelalte resurse care ajung pe Bătrânul continent, dar mai ales această premiză să există viață și după Rusia, cred că probabilitatea că o să ne confruntăm cu niște probleme în viitorul apropiat este destul de mică. Bineînțeles că, în toată această ecuație, un element ipmportant rămâne vremea: dacă ne vom confrunta cu temperaturi scăzute în iarna lui 2023-2024, dacă vara lui 2023 va fi sau nu una secetoasă, dacă vom avea suficientă apă la nivelul barajelor și pentru a asigura producția de electricitate. Mai sunt și celelalte condiții: vom avea suficient vânt, va fi suficient soare, de așa natură încât să spunem că, în perioada verii, avem o balanță energetică favorabilă înmagazinării gazelor naturale, stocării acestora pentru a pregăti în mod corespunzător și iarna 2023-2024”, a precizat Dumitru Chisăliță în cadrul emisiunii ”Totul despre bani”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...