O dată cu introducerea 2G și 3G la nivel național de către Vodafone și Orange (Connex și Dialog), România a ocupat un spațiu pe harta comunicațiilor internaționale. Ulterior, apariția tehnologiilor 4G a înălțat fundația pe care a fost construită revoluția smartphone-urilor, ducând la mentalitatea ”există o aplicație pentru orice”, care a permis streaming video, social media, e-commerce și alte aplicații mobile care au devenit parte din rutina noastră zilnică.
Operatorii care domină în acest moment piața (Orange, Vodafone, Telekom și Digi) au avut resurse pentru a investi în îmbunătățirea rețelor sume de sute de milioane de euro anual care au ajutat România să beneficieze de viteze bune și foarte bune pentru internet mobil și internet fix. Producătorii de echipamente de rețea au investit, de asemenea, miliarde de dolari în inovație. Un astfel de producător este Huawei care își îmbunătățește constant tehnologia de 20 de ani și a devenit o opțiune justă pentru operatori, încă din timpul tehnologiei 3G. Atunci când a fost lansat 4G, toți actorii au fost convinși de calitatea echipamentelor Huawei.
Așadar, în ultimii 15 ani am asistat la o dezvoltare puternică a industriei ITC și aici nu ne referim doar la telecomunicații, ci și la producătorii de software, business outsourcing, dezvoltatori de aplicații. Nereglementate, acestea s-au putut dezvolta în voie și au ajuns să plătească sute de milioane de euro annual la budget și să investească alte sute de milioane în economie. Astfel, este mai mult decât clar că neimplicarea statului prin reglementări făcute de neprofesioniști, este benefică oricărei industrii.
Din acest punct de vedere, declarația făcută de Sabin Sărmaș, șeful Comisiei IT din Camera Deputaților, care vine mai ales în pragul erei 5G, minimizează impactul investițiilor operatorilor în piața de comunicații și pune sub semnul întrebării îngrijorările exprimate de către operatori referitor la excluderea unui furnizor și înlocuirea echipamentelor. El a declarat pentru ZF despre operatorii telecom că: ”Nu au investit încă aşa mult în 5G, multe echipamente deja sunt vechi, uzate fizic şi moral, impactul înlocuirii nu e mare în 5 ani.”
Principalii operatori din România au criticat proiectul de lege 5G care introduce posibilitatea ca statul să interzică utilizarea în infrastructurile de telecom a echipamentelor oferite de companii considerate succeptibile de a crea riscuri de securitate cibernetică. Operatorii susţin că actuala formă a legii, aflată în procedură accelerată de adoptare în Parlament, creează premisele pentru întreruperi ale serviciilor şi majorarea costurilor pentru clienţii finali pentru că eliminarea Huawei în 5 ani de zile ar fi mult prea rapidă, în condiţiile în care nu e clar dacă statul va susţine în vreun fel costurile acestor operaţiuni.
Vodafone și Digi au reușit să acopere zone cu conectivitate 5G , iar Orange a efectuat deja acoperirea cu 5G a întregului București, de altfel, primul oraș din lume cu acoperire 5G integrală. Așadar, industria din România așteaptă cu nerăbdare licitația 5G pentru a putea dezvolta mai departe noi spectre de frecvență, rămâne de văzut dacă autoritățile vor permite în contiuare dezvoltarea acestei industrii, care aduce numai beneficii atât utilizatorilor cât și statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...