Salarii 2022: Angajaţii vor 1.000 lei în plus, patronii se gândesc la disponibilizări. Sunt, însă, şi români norocoşi. Ce spune Adrian Negrescu

Autor: Dana Mihai
Data actualizării:
Data publicării:
Adrian Negrescu: Creșterea salariiilor în sectorul privat, un fel de Fata Morgana
Adrian Negrescu: Creșterea salariiilor în sectorul privat, un fel de Fata Morgana
EXCLUSIV
Adrian Negrescu a explicat cititorilor DCBusiness care sunt perspectivele de creștere a salariilor în mediul privat anul acesta.

"Creșterea semnificativă a prețurilor ne afectează pe toți. Salariile devin tot mai mici raportate la prețuri, iar firmele reușesc tot mai greu să își adapteze bugetele la noua realitate în care energia, gazele, carburanții se scumpesc de la o zi la alta. Cum costurile operaționale au crescut, în medie cu 80% pentru majoritatea companiilor din România, presiunea pe bugetul de salarii s-a accentuat. 

Din păcate, odată cu adâncirea în caruselul inflației, multe dintre companii vor trece la disponibilizări de personal, mai cu seamă că autoritățile întârzie să susține piața muncii cu măsuri de relaxare fiscală.

Potrivit unui studiu realizat recent de Frames la comanda Digital HR, marea majoritate a angajaților și-ar dori măcar un 1.000 de lei în plus la salariu însă pentru multe firme această doleanță ar fi o adevărată misiune imposibilă", a declarat analistul.

 

Creșterea salariilor va fi un fel de ,,Fata Morgana’’ în 2022

 

"În zona marilor companii, a multinaționalelor, a companiilor solide din punct de vedere financiar, este posibil să asistăm la o creștere a salariilor cu rata inflației, însă prognozele sunt rezervate și depinde modul în care va evolua inflația. 

O inflație de două cifre va fi aproape imposibil de tradus într-o creștere similară a salariilor, în mare parte din economie. 
Astfel încât, pentru mulți dintre angajații din sectorul privat, cu excepția doar a joburilor cu o productivitate peste medie, creșterea salariiilor va fi un fel de ,,Fata Morgana’’ în 2022. 

Cîţu, avertisment privind economia: Nu putem să vorbim despre creşteri de salarii şi pensii în aceste condiţii

Din păcate, pe fondul scumpirilor în lanț din economie, puterea de cumpărare va continua să scadă, mai ales a celor cu salarii mici, cu salariu minim, adică pentru aproape 1,7 milioane de angajați. Pentru ei, creșterea prețurilor va însemna o depreciere a puterii de cumpărare între 60-70%, iar pentru restul angajaților, cei care au câștiguri de peste 3500-4000 lei, impactul va fi unul mai mic, dar semnificativ, de 30-35%.", a explicat Adrian Negrescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Justiție
Ilie Bolojan / Foto: Florin Răvdan
Palatul Victoria
Friedrich Merz și Nicusor Dan
Casă de schimb valutar
Inspecție fiscală / Foto: Freepik
Lucrări de canalizare
Femeie la cumparaturi in supermarket
Contabil
Angajați / Foto: Freepik
Romaero

Marshall și Romaero bat palma pentru mentenanță strategică

Marshall şi Romaero au anunţat vineri o colaborare ce...

BVB
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Ștefan Nanu, Alexandru Nazare, Alexandru Petresci și Radu Hanga
Ghișeu / Foto: Freepik
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Spital / Foto: Freepik
Urs pe șoseaua Transalpina
Podul Băneasa
Furtună / Foto: MTI
Irigații / Foto: Freepik
O femeie vorbește cu un angajat al unei benzinării / Foto: Freepik
Minitari / Foto: Laurentiu Turoi / MApN
Camp petrolier / Foto: Freepik

pixel