Ţara în care leafa este o chestiune de ore. Un contabil primeşte 25 de dolari/oră

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Noua Zeelandă se plânge de numărul mare de turiști
Noua Zeelandă se plânge de numărul mare de turiști
În Noua Zeelandă, salariul nu se calculează pe lună. Remunerație pentru orice categorie de angajați este la oră. În toate anunțurile privind locurile de muncă vacante se precizează foarte clar: office manager - 20 de dolari/ora sau contabil - 25 de dolari. Iar în contract se menționează numărul de ore care trebuiesc lucrate pe săptămână. 

În majoritatea cazurilor este vorba de 40 de ore. Dacă se rămâne peste program, șeful este obligat să plătească timpul petrecut în plus la birou după un tarif majorat, aplicat inclusiv pentru zilele din weekend. Absențele, fie și pentru o vizită la medic, se scad din orele de muncă din acea zi, ore care pot fi recuperate însă a doua zi.

Un mecanism care, în opinia specialiștilor, asigură flexibilitate programului și stabilește un fel de granițe între șefi și subalterni. Spre exemplu, angajații nu sunt niciodată deranjați în timpul lor liber și nu sunt rugați ”să mai rămână puțin” la birou. Iar dacă sunt rugați, nu cu cinci minute înainte, dar cu precizarea că vor fi plătiți corespunzător.

De regulă, salariile se plătesc săptămânal sau la fiecare 15 zile. Firma trimite, prin poștă, fiecărui lucrător un raport detaliat: câte ore lucrate, după ce tarif, ce sumă s-a dus pe impozite și cât s-a acumulat în contul de pensie sau în cel de concediu.

În Noua Zeelandă, aptitudinile reale ale fiecăruia sunt mai importante decât diplomele de studii. Spre exemplul, pentru un job într-un spital, candidații povestesc cum au avut grijă de o străbunică bolnavă. Bazându-se pe posibilitățile fiecărui om, angajatorul va alege cel mai eficient și util colabolator.

Mai multe pensii

În cazul pensiilor, completând contractul de muncă, fiecare angajat primește un formular KiwiSaver. Sunt două variante pentru care orice persoană poate opta: fie își păstrează salariul întreg, fie acceptă să-i fie reținute și vărsate în contul de pensii 3, 4 sau 8% din venitul brut. De regulă, prima soluție este preferată de străinii care vin să muncească în Noua Zeelandă o perioadă de timp. Neozeelandezii însă încep să strângă bani de pensie chiar și de la 16 ani.

Pe de altă parte, neozeelandezii au o pasiune pentru activități de voluntariat. Curățenie pe plaja care, oricum, este foarte curată? Cu mare plăcere! Căteva ore petrecute la o casă de bătrâni? Fără îndoială! Un grup de susținere pentru persoanele cu afecțiuni rare? Cu siguranță! De fapt, neozeelandezii doresc din tot sufletul să ajute. La fiecare doi ani, spre exemplu, se organizează un impresionant spectacol muzical, la care asistă, de regulă 10.000 de spectatori. La pregătirea lui se implică peste 100 de voluntari, printre care cunoscuți actori și muzicieni.

Politică de susţinere

Sau, dacă un neozeelandez află că un prieten și-a deschis o cafenea, acolo se va duce să-și ia micul dejun, deși are în apropiere multe alte asemenea localuri. Dacă un magazin vinde fructe de producție autohtonă și de import, un neozeelandez le va cumpăra pe primele.

Neozeelandezii sunt extrem de comunicativi și caută mereu compania altor persoane. Până să-și întemeieze o familie, ei preferă să închirieze o cameră într-o mare locuință privată, unde mai sunt și alți colacatari. Fiecare chiriaș dispune de cameră cu baie proprie. Bucătăria și sufrageria sunt însă la comun. Și încă un aspect interesant: neozeelandezii nu se tem niciodată să-și lase descuiate casa sau mașina. De ce? Pentru că se simt în siguranță în țara lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

Carne / FOTO: Freepik
În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik

pixel