Salariu minim european. Marius Budăi: Şi românii sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Marius Budăi / Foto: gov.ro
Marius Budăi / Foto: gov.ro
România susţine Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare, afirmă ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!", a scris ministrul, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Parlamentul European şi statele membre ale UE au ajuns marţi la un acord politic referitor la Directiva privind salariile minime adecvate, propusă de Comisie în octombrie 2020, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

La începutul mandatului său, preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis un instrument juridic pentru a se asigura că angajaţii din UE au un salariu minim echitabil şi a repetat acest angajament în primul ei discurs privind Starea Uniunii, în 2020.

Directiva stabileşte un cadru pentru adecvarea salariilor minime statutare, promovând negocierile colective privind stabilirea salariilor şi sporind accesul efectiv al angajaţilor la protecţia salariului minim în UE.

Protecţia salariului minim există în toate statele membre ale UE, fie prin salarii minime statutare şi contracte colective, fie exclusiv prin contracte colective.

"Asigurarea faptului că angajaţii câştigă salarii adecvate este esenţială pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de viaţă şi de muncă şi pentru construirea unor economii şi societăţi echitabile şi rezistente. Cu toate acestea, unii lucrători sunt afectaţi de adecvarea scăzută şi/sau decalajele în acoperirea protecţiei salariului minim. Noua Directivă îşi propune să abordeze acest lucru prin stabilirea unui cadru UE pentru a îmbunătăţi protecţia adecvată a salariului minim. Acest lucru se va face cu respectarea deplină a tradiţiilor şi competenţelor naţionale, precum şi a autonomiei partenerilor sociali. Nu impune statelor membre să introducă salarii minime legale şi nici nu stabileşte un nivel de salariu minim comun la nivelul UE", potrivit Executivului comunitar.

Statele membre cu salarii minime legale vor trebui să pună în aplicare un cadru de guvernanţă solid pentru stabilirea şi actualizarea salariilor minime. Aceasta include criterii clare pentru stabilirea salariului minim (inclusiv: puterea de cumpărare luând în considerare costul vieţii, nivelul, distribuţia şi rata de creştere a salariilor, şi productivitatea naţională). De asemenea, se vor utiliza valori de referinţă orientative pentru a ghida evaluarea adecvării salariilor minime, Directiva oferind indicaţii cu privire la posibilele valori care ar putea fi utilizate, vor fi actualizări periodice şi în timp util ale salariului minim, vor fi înfiinţate organisme consultative, la care să poată participa partenerii sociali. Se va asigura faptul că variaţiile şi deducerile salariului minim legal respectă principiile nediscriminării şi proporţionalităţii, inclusiv urmărirea unui scop legitim, şi că partenerii sociali vor fi implicaţi efectiv în stabilirea şi actualizarea salariului minim legal.

Citeşte şi: Iohannis, mesajul zilei pentru pensionari: Este evident că pensiile TREBUIE să crească. Guvernul va veni cu un plan serios

În toate statele membre, directiva sprijină negocierile colective. Acest lucru se datorează faptului că ţările cu acoperire ridicată a negocierilor colective tind să aibă o pondere mai mică de lucrători cu salarii mici, o inegalitate salarială mai mică şi salarii mai mari. În plus, Directiva solicită statelor membre în care acoperirea negocierilor colective este mai mică de 80% să stabilească un plan de acţiune pentru promovarea negocierii colective.

Statele membre vor trebui să colecteze date privind acoperirea şi adecvarea salariului minim şi să se asigure că angajaţii pot avea acces la soluţionarea litigiilor şi au dreptul la despăgubiri. Conformitatea şi aplicarea eficientă sunt esenţiale pentru ca lucrătorii să beneficieze efectiv de accesul la protecţia salariului minim şi să promoveze un cadru competitiv bazat pe inovaţie, productivitate şi respectarea standardelor sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...


pixel