”Șamanul cu coarne” pledează vinovat. Ce pedeapsă ar putea primi pentru asaltul Capitoliului
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
”Șamanul cu coarne”, Facebook - Military Armed Forces
”Șamanul cu coarne”, Facebook - Military Armed Forces
Participant activ la asaltul împotriva Capitoliului SUA, din 6 ianuarie, așa-numitul ”Șaman cu coarne” sau ”Șamanul QAnon”, a decis să pledeze vinovat pentru un capăt de acuzare ce privește obstrucționarea procedurii Colegiului Electoral.

Jacob Anthony Chansley, a devenit celebru după ce a pătruns în Capitoliu purtând o ținută cel puțin bizară: avea pe cap o căciulă de blană și o pereche de coarne, în timp ce agita o suliță de care era prins steagul american.

Avocatul său insistă că Chansley este o „persoană pașnică, dar cu vulnerabilități din punctul de vedere al sănătății mintale” din cauza cărora a căzut sub influența teoriilor conspirației, scrie CNN.

Jacob Chansley a decis să pledeze vinovat în timpul unei ședințe virtuale la Curtea Districtuală din capitala Washington DC. Pledoaria de vinovăție a fost făcută ca parte a unui acord cu procurorii și a fost acceptată de judecător.

Deși ar putea fi condamnat la maximum 20 de ani de închisoare pentru infracțiunea de a obstrucționa procedura Colegiului Electoral, întrucât nu are cazier judiciar, Chansley va primi probabil mult mai puțin. 

Condamnarea a fost programată pentru 17 noiembrie. Ca parte a acordului de pledoarie, procurorii au convenit să solicite o pedeapsă între trei și patru ani de închisoare.

Ca parte a acordului de recunoaștere, Chansley a fost de acord să plătească 2.000 de dolari restituiți pentru daune aduse Capitolului. De asemenea, el ar putea primi o amendă de până la 250.000 de dolari.

Susținătorii radicali ai lui Donald Trump au plecat spre Capitoliu după discursul său susținut la un miting organizat la Washington, pe 6 ianuarie, și au pătruns cu forța în clădire, în timp ce membrii ambelor camere ale Congresului aprobau rezultatele alegerilor. Dezbaterile din Congres au fost suspendate pentru câteva ore, iar parlamentarii au fost evacuați.

Citește și: Pentagonul NU exclude. Este posibil un RĂZBOI nuclear

Protestatarii au atacat forțele de ordine, care a folosit gaze lacrimogene ca răspuns. Garda Națională a ajuns la Washington. Cinci oameni au fost uciși în ciocniri, inclusiv un ofițer de poliție. Autoritățile au recâștigat controlul clădirii Congresului câteva ore mai târziu.

Jacob Anthony Chansley, în vârstă de 33 de ani, care s-a declarat ”șaman” al QAnon, a fost reținut pe 9 ianuarie, fiind acuzat în aceeași zi și de atunci este în custodia autorităților. 

Susținătorii mișcării QAnon cred într-un guvern mondial secret care răpește copii și îl consideră pe Trump salvatorul lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel