Sancțiunile i-au lăsat pe ruși cu lifturile în ... aer! Cine le-a întins o mână de ajutor
Autor: Simona Haiduc | 09 aug 2022, 23:02
Pare de râs, dar nu prea e
Pare de râs, dar nu prea e
Dacă în cazul avioanelor, rușii au găsit soluția pieselor de schimb de producție străină (le iau de la aeronavele oprite la sol), în cazul lifturilor - fie ele industriale sau obișnuite, folosite în blocurile de locuințe sau clădirile de birouri - nu poate fi aplicată aceeași rețetă.

Iar situația a devenit extrem de gravă odată cu avalanșa de sancțiuni occidentale care s-a abătut asupra Rusiei după ce președintele țării a decis că trebuie să facă el ordine în Ucraina, invadând-o. Lifturile în Rusia foloisesc numeroase componente fabricate peste hotare și care acum nu mai pot fi procurate. Prin urmare, așa cum scria recent cotidianul economic Kommersant, sunt peste 100.000 de lifturi, la nivel național, mai vechi de 25 de ani și care, dacă nu se repară, vor fi oprite. Lor li se adaugă alte zeci de milioane de lifturi care, din diferite motive, funcționează și nu prea, blocându-se cu orele între etaje, pentru că nici un depanator nu îndrăznește să vină să vadă despre ce este vorba, de teamă să nu fie luat la bătaie de oameni. De parcă ar avea el vreo vină!

Pe lângă lipsa de componente, mai este și prețul, care a explodat, pur și simplu, un lift dintre cele mai normale și mai banale costă de trei ori mai mult decât la începutul acestui an, adică înainte ca trupele lui Putin să intre în Ucraina. Prin urmare, cererea a scăzut substanțial, astfel că, după cum scria același ziar, dacă nu se va găsi o soluție, rușii vor urca la etajele superioare pe scări. 

Dar iată că o companie din Kîrgîzstan, fostă republică sovietică, a socotit că este cazul să profite de situația din Rusia și să angajat să livreze lifturi de pasageri și industriale, de mărfuri. Venind cu vestea cea bună, Nurbek Abdyrazakov, directorul general al companiei producătoare de ascensoare Sky Industrial Group,a refuzat însă să precizeze câte lifturi poate furniza. 

Citește și Rușii au dat năvală: Este ultima lor șansă să cumpere așa ceva

Citește și Moscoviții se mută la subsolurile blocurilor. Se cumpără orice spațiu, cât de mic

Citește și Ce vând băncile: Chiar și o fabrică, alături de case, vile, terenuri și mașini

"Am semnat acordul corespunzător cu una dintre companiile rusești pentru furnizarea de ascensoare pentru perioada 2022-2023", a spus Abdyrazakov, citat de agenția TASS. El a adăugat că vor fi livrate cu precădere ascensoare de pasageri, pentru că partenerii din Rusia ai firmei sale sunt implicați activ în construcția de locuințe. Abdyrazakov a promis că firma sa este capabilă să îndeplinească termenii contractului în volumele specificate în acesta, având în vedere că acesta va fi profitabil din punct de vedere financiar. 

În vara anului 2022, cea mai mare companie de ascensoare din lume, Otis, a părăsit Rusia, la fel ca și producătorul finlandez de ascensoare și lifturi Kope. Dar rușii nu produc lifturi? Ba da, dar... "Producătorii noștri de ascensoare nu fabrică multe piese importante. Precum convertoare de frecvență,  esențiale pentru buna funcționare a ascensorului și pentru o deschidere și închidere ușoară a ușilor”, a explicat un expert, citat de publicația Sekret firmî. Potrivit precizărilor sale, în ultimul timp piese de schimb se cumpără din Turcia, dar calitatea lor este relativă sau din China, acolo unde Otis produce majoritatea pieselor componente pentru ascensoarele companiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crește numărul beneficiarilor de ajutor social

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim...

Salariile bugetarilor trebuie să fie publicate azi

Până azi, 30 septembrie, toate instituțiile statului sau...

Putin pune 112 miliarde de dolari într-o pușculiță secretă

Rusia va ascunde scopul a aproape un sfert din...

Crossuri externe