Șapte giganți ai tehnologiei se supun noilor norme UE
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este un pas important înainte, după ani de procese interminabile
Este un pas important înainte, după ani de procese interminabile
Șapte companii au anunțat că s-au înscris pe lista giganților din domeniul digital cărora le vor fi impuse noile norme UE împotriva practicilor anti-concurențiale. 

Pe listă se află "Gafam" - Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook), Apple și Microsoft -, precum și companiile sud-coreene Samsung și ByteDance, proprietarul chinez al rețelei sociale TikTok, a precizat Comisia Europeană, care va definitiva lista marilor grupuri supuse legislației până la 6 septembrie.

Amenzi disuasive

După ani de zile în care au fost marile grupuri au fost urmărite pentru abateri de la regulile europene în cadrul unor proceduri judiciare interminabile, acest nou regulament privind piața digitală (DMA) va permite Bruxelles-ului să acționeze în amonte, impunând celor mai puternici actori reguli care trebuie respectate, în caz contrar fiind pasibili de amenzi disuasive. Propus de Comisie în decembrie 2020, documentul a fost votat de Parlamentul European în iulie 2022.

Scopul este de a lua măsuri înainte ca un comportament abuziv să distrugă concurența, așa cum s-a întâmplat adesea în trecut. O serie de interdicții și de obligații specifice vor afecta doar grupurile desemnate drept "gatekeeper", companii care nu pot fi ignorate din cauza ponderii lor pe piețe cheie: vânzări online, motoare de căutare, rețele sociale și sisteme de operare. Vor fi afectați giganți evaluați la bursă la peste 75 de miliarde de euro, cu vânzări în Europa de peste 7,5 miliarde de euro și cu cel puțin 45 de milioane de utilizatori finali activi și 10 000 de întreprinderi utilizatoare în UE.

Va fi monitorizată fiecare preluare

Potențialii "gatekeepers" care îndeplinesc aceste praguri au avut termen până la 3 iulie pentru a notifica, după ce DMA a intrat în vigoare la începutul lunii mai. "Vom examina acum notificările" primite de la cele șapte grupuri, înainte de a întocmi o listă a "gatekeepers" în cauză până la începutul lunii septembrie, care vor avea apoi "șase luni pentru a se conforma cu DMA", a precizat executivul european.

Noile reguli vor impune, de exemplu, Comisiei să monitorizeze fiecare preluare de către acești giganți, indiferent de mărimea țintei. Google, de exemplu, ar trebui să i se interzică să manifeste favoritism față de propriile servicii în rezultatele motorului de căutare, așa cum a fost acuzat că a făcut cu site-ul său de cumpărături online Google Shopping. De asemenea, noua lege va împiedica Amazon să folosească datele generate pe site-urile sale de către clienții comerciali pentru a le face o concurență mai bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Apple, nevoită să își ceară scuze pentru o reclamă șocantă

Gigantul de tehnologie a fost acuzat de insensibilitate...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...

Disney și Warner își unesc forțele împotriva Netflix

Disney și Warner Bros. Discovery intenționează să ofere...


pixel