Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Întrebarea referitoare la cine a gestionat fluxul de petrol rusesc după ce marii comercianți internaționali au tăiat legăturile cu Moscova a fost unul dintre cele mai mari mistere ale pieței petroliere. Acum, datele vamale rusești consultate de Bloomberg pentru ultimele patru săptămâni din 2022 arată că cele șase companii cu sediul în Hong Kong și Dubai au gestionat în total aproximativ 1,4 milioane de barili pe zi de țiței rusesc.
Este suficient petrol pentru a satisface toate nevoile Marii Britanii sau ale Italiei și este mai mult petrol rusesc decât ar fi transportat, în general, giganți comerciali precum Trafigura Group sau Vitol Group înainte de războiul din Ucraina. Cei mai mari comercianți de petrol s-au retras din această afacere în ultimul an.
Cumpărarea de petrol rusesc rămâne legală, dar rundele succesive de sancțiuni internaționale au împins comerțul și mai mult în umbră și au făcut aproape imposibil pentru analiști și oficiali guvernamentali să obțină date concrete despre cine este implicat în el.
Șase comercianți misterioși
Întrebarea a devenit mai acută în ultimele luni, deoarece SUA și Uniunea Europeană au impus în decembrie un plafon de preț pentru petrolul rusesc, împiedicând companiile care utilizează asigurări și servicii occidentale să transporte țițeiul dacă acesta este cumpărat la peste 60 de dolari pe baril. Principalii cumpărători, China și India, nu au aderat la această măsură și chiar și SUA au recunoscut săptămâna trecută că cea mai mare parte a petrolului rusesc se tranzacționează în prezent în afara acestui plafon.
Datele vamale consultate de Bloomberg oferă informații factură cu factură despre cumpărătorii de țiței rusesc în perioada 5 - 31 decembrie. Mulți dintre cei mai mari cumpărători au fost mari companii de stat chineze și indiene, precum și unități ale companiilor petroliere rusești, dar au existat șase comercianți în top 15.
Cel mai mare dintre aceștia a fost Nord Axis Ltd., care a cumpărat 521.000 de barili pe zi de petrol rusesc în decembrie, toți de la Rosneft. Nord Axis, care a fost înființată în februarie anul trecut în Hong Kong, era necunoscută pe piața petrolieră până în iulie, când a fost anunțată ca fiind cumpărătoarea participației Trafigura în proiectul petrolier al Rosneft, Vostok Oil. Bloomberg nu a putut găsi un site pentru Nord Axis și nu a reușit să ia legătura cu firma iar Rosneft nu a răspuns solicitării de a comenta.
Printre ceilalți cumpărători se numără Tejarinaft FZCO, o companie din Dubai care a cumpărat 244.000 de barili pe zi de la Rosneft în decembrie. La un apel telefonic către această companie a răspuns o recepționeră într-un spațiu de birouri temporar, care a refuzat să transmită apelul. Un mesaj la o adresă de e-mail de pe site-ul companiei a fost returnat.
Timp de ani de zile, cei mai mari comercianți de mărfuri din lume au concurat între ei pentru a asigura aprovizionarea cu petrol din Rusia. Dar sancțiunile impuse supă invadarea Ucrainei i-au determinat să facă un pas înapoi. Trafigura, unul dintre principalii cumpărători timp de mulți ani, a gestionat 850.000 de barili pe zi de la ruși în perioada de vârf, a declarat directorul executiv Jeremy Weir la o conferință anul trecut.
Datele vamale consultate de Bloomberg nu arată neapărat ce companii și persoane fizice organizează transportul petrolului sau cine beneficiază de profituri. Marjele au crescut pe măsură ce comerțul a devenit mai complicat.
Nu este clar cum au reușit cei șase comercianți să finanțeze fluxul de petrol rusesc, care a fost în valoare de peste 2 miliarde de dolari pe parcursul lunii decembrie.
Încrengătură opacă
Unii dintre ei erau comercianți consacrați înainte de război, cum ar fi Concept Oil Services Ltd., o companie din Hong Kong care a fost înființată în 2003 de cetățeanul leton Michael Zeligmans pentru a comercializa petrol în Europa, Rusia și țările din fosta Uniune Sovietică, potrivit unui proces din 2013 din Marea Britanie. Aceasta a manipulat puțin peste 152.000 de barili pe zi de petrol rusesc în perioada vizată. Bloomberg nu a reușit să găsească un site pentru Concept sau să dea de Zeligmans.
În mod similar, Coral Energy DMCC a cumpărat 121.000 de barili pe zi de țiței rusesc în ultimele patru săptămâni din decembrie de la Surgutneftegas PJSC. Deținută de Tahir Garayev, Coral a început în urmă cu un deceniu ca trader de păcură, potrivit site-ului său. Directorul financiar al Coral, Ahmed Karimov, a repetat comentariile furnizate anterior, potrivit cărora compania sa a încetat să mai tranzacționeze petrol rusesc de la 1 ianuarie.
Alții au mai puține antecedente. Cel de-al treilea trader este QR Trading DMCC, cu sediul în Dubai, care a cumpărat 199.000 de barili pe zi de la Surgutneftegas. Un e-mail către QR a rămas fără răspuns și nimeni nu a fost disponibil când Bloomberg a vizitat biroul său din Dubai săptămâna trecută.
Surgutneftegas nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Cel de-al cincilea comerciant ca mărime este Bellatrix Energy Ltd., o companie din Hong Kong care era necunoscută pe piața petrolului înainte de război. Deținută de un cetățean azer pe nume Bilal Aliyev, potrivit documentelor corporative, aceasta a cumpărat 151.000 de barili pe zi în decembrie de la mai multe companii petroliere rusești, arată datele vamale.
Documentele din Hong Kong arată că în decembrie 2022 a primit facilități de împrumut de la bănci rusești, inclusiv de la Banca Agricolă Rusă și Banca de Dezvoltare Regională Rusă, deținută de Rosneft. Un e-mail prin care se căutau comentarii din partea Bellatrix a rămas fără răspuns.
Solicitările de comentarii din partea celor două bănci nu au primit răspuns.
Grupul celor Șapte și Uniunea Europeană au conceput sancțiunile privind energia rusă cu scopul de a menține fluxul de petrol, chiar dacă măsurile au adăugat complexitate în încercarea de a limita veniturile Moscovei. Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Ben Harris, a subliniat săptămâna trecută cât de opac a devenit acest comerț.
"Abordăm această problemă cu multă umilință și cerem doar ca toți ceilalți să poată adopta același nivel de incertitudine. Acestea sunt piețe cu adevărat opace, datele nu sunt foarte bune în acest sens. Haideți să recunoaștem acest lucru de la început, atunci când tragem concluzii."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...