Șase luni de coșmar pentru bursa americană. Din 1970 nu a mai fost așa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Bursa americană
Bursa americană
Bursa de la New York a scăzut joi după deschiderea ședinței de tranzacționare, în urma publicării cifrelor privind inflația americană, care a rămas la cote ridicate în luna mai.

Indicele Dow Jones a pierdut 1,71% în debutul tranzacțiilor din ultima ședință semestrială. Nasdaq a cedat 2,85%, iar S&P 500 a scăzut cu 1,95% în jurul orei 14:15 GMT.

Semestrul se dovedește a fi una dintre cele mai proaste prime jumătăți de an pentru piața bursieră din New York din 1970 încoace. Miercuri, Wall Street încheiase fără nicio direcție, temându-se în continuare de o recesiune.

Indicele Dow Jones a crescut cu 0,27%, la 31.029,31 puncte. Indicele Nasdaq, al sectorului tehnologic, a cedat 0,03%, la 11.177,89 puncte, iar S&P 500 0,07%, la 3.818,83 puncte.

O notă descendentă

"Abia aștept să se încheie această primă jumătate de an, cea mai proastă din 1970 încoace", a rezumat Patrick O'Hare de la Briefing.com. ”Din nefericire, ultima sa zi începe în același mod ca și prima parte a anului: într-o notă descendentă", a adăugat el.

Investitorii au reacționat la cifrele slabe privind inflația și consumul. Inflația prețurilor din SUA s-a menținut la un nivel ridicat în luna mai, de 6,3% în ritm anual, iar cheltuielile gospodăriilor au încetinit, potrivit indicelui PCE, unul dintre principalii indicatori ai inflației preferat de banca centrală americană (Fed).

Pe parcursul lunii, inflația a urcat cu 0,6%, față de +0,2% în aprilie, a anunțat Departamentul Comerțului, valori situate ușor sub previziunile analiștilor de +0,7%. Partea pozitivă este că inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie, a scăzut la 4,7% în ritm anual, de la 4,9% în aprilie.

Un alt indicator al îngrijorării consumatorilor cu privire la creșterea prețurilor este faptul că cheltuielile gospodăriilor au crescut cu doar 0,2%, față de o creștere de 0,6% în aprilie.

Consumul, în scădere 

Dar în termeni reali, luând în calcul inflația, consumul, care este motorul economiei americane, a scăzut cu 0,4% în mai, ceea ce nu este de bun augur pentru creșterea din trimestrul al doilea, au declarat analiștii de la Capital Economics. Achizițiile de bunuri, în special de mașini, au încetinit semnificativ.

În general, această inflație susținută conduce la temeri că Fed va strânge prea mult șurubul monetar și va arunca economia americană în recesiune. Randamentul obligațiunilor pe 10 ani a scăzut cu aproape 3%, reflectând cumpărarea de valori refugiu.

Toate sectoarele afectate 

Toate sectoarele din S&P au scăzut, cu excepția sectorului foarte defensiv al utilităților (+0,31%). Cheltuielile neesențiale, sectorul care a scăzut cel mai mult de la începutul anului, consumatorii strângând cureaua în fața creșterii prețurilor, a pierdut aproape 2,50%, urmat de bănci (-2,35%) și de tehnologia informației și comunicațiilor (-2,12%).

Lanțul de farmacii Walgreens a fost sub presiune (-4,33%), în ciuda unor rezultate trimestriale mai bune decât se așteptau, care arătau o scădere a vânzărilor. Retailerul de mobilă de lux RH a scăzut cu aproape 12% după ce a avertizat că rezultatele sale vor fi afectate de un mediu economic "deteriorat".

Aceasta a tras pe roșu retailerul online de mobilă Wayfair (-8,35%), în timp ce majoritatea retailerilor au scăzut și ei, de la Walmart (-1,05%) la Target (-3,11%). 

Pierderea apetitului pentru risc a afectat bitcoin, care a căzut mult sub pragul de 20.000 de dolari, ajungând la 18.878 de dolari.Moneda virtuală a fost afectată și de refuzul SEC de a lista un fond indexat pe bitcoin prezentat de administratorul de active Grayscale.

Citește și Bank of America: Jale mare pe Wall Street, optimismul s-a făcut praf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel