Satelitul ”revoluționar” care va explora norii de deasupra noastră

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Norii ascund încă multe mistere
Norii ascund încă multe mistere
Satelitul EarthCARE al Agenției Spațiale Europene a decolat din California cu misiunea de a explora în detaliu efectele norilor asupra climei, încă puțin înțelese în ciuda rolului lor cheie.

Proiectat de Airbus, satelitul de 2,2 tone va opera la 400 de kilometri deasupra Pământului. Și, conform ESA, dispozitivul ar trebui să „revoluționeze” înțelegerea noastră a efectelor norilor asupra climei – uneori de răcire, alteori de încălzire.

„Plasarea pe orbită ne amintește că spațiul nu este dedicat doar explorării galaxiilor și planetelor îndepărtate, ci și înțelegerii frumosului și fragilului nostru Pământ”, a spus într-un videoclip publicat pe rețelele de socializare Josef Aschbacher, directorul ESA.

Cumulus, cirrus, cumulonimbus... norii sunt obiecte complexe care acționează diferit asupra climei în funcție de altitudinea lor în troposferă, cel mai de jos strat al atmosferei. ”Se numără printre principalii contributori la schimbările climatice, dar despre care știm cel mai puțin”, a explicat Dominique Gilliéron, șeful biroului pentru proiecte de observare al ESA Land.

Unii, precum norii cumulus, formați din vapori de apă și situați destul de jos, funcționează ca o umbrelă de soare: foarte albi și foarte strălucitori, reflectă radiația Soarelui înapoi în spațiu - efect numit albedo - și răcesc atmosfera.

Alții, precum norii cirus de mare altitudine, formați din gheață - nori foarte subțiri al căror voal subțire se vede dintr-un avion -, dimpotrivă, permit trecerea radiației solare, care încălzește Pământul. Acesta din urmă reemite radiații termice pe care „norii cirus le vor capta, păstrând căldura presum o pătură de supraviețuire”, a precizat Gilliéron.

De aici și importanța evaluării naturii norilor în funcție de altitudine prin disecarea structurii lor verticale, ceea ce niciun satelit nu a făcut până acum, a subliniat Simonetta Cheli, directorul la ESA.

O premieră

Misiunea „de pionierat” a ESA, în colaborare cu agenția japoneză Jaxa, va studia și aerosolii, particulele minuscule în suspensie (praf, polen, poluanți umani precum cenușa de ardere etc.) și care sunt  precursori ai norilor.

EarthCARE este, de asemenea, echipat cu un imager multi-spectral, care va oferi informații despre forma norilor și un radiometru pentru a le sonda temperatura. Toți parametrii fizici ai norilor vor fi astfel măsurați simultan sub satelit - o premieră.

Informații „foarte așteptate”, potrivit ESA, de comunitatea științifică, care urmărește să-și rafineze modelele climatice pentru a evalua echilibrul radiativ al Pământului, adică echilibrul dintre radiațiile pe care le primește planeta noastră, provenite de la Soare, și cele pe care le emite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / Foto: Freepik
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel