„Cândva strălucitor, viitorul pare acum mai sumbru ca niciodată”, scrie, într-un fel de prefață la raportul băncii, Steen Jakobsen, Chief Investment Officer.
Ce îngrijorează cel mai mult? Faptul că, spre disperarea investitorilor, a șefilor de companii, a oamenilor de afaceri, ”conflictele geopolitice se multiplică fără a se căuta o soluție. În ciuda dorinței generalizate de schimbare politică, exprimată prin ascensiunea partidelor de extremă stângă și extremă dreaptă, rezultatele rămân dezamăgitoare și similare. De fapt, majoritatea programelor politice nu propun nimic altceva decât versiuni repetate și îndulcite ale propunerilor anterioare”, a explicat responsabilul Saxo Bank.
„Conflictele geopolitice se intensifică; productivitatea în industrie, cultură și politică a dispărut, practic; și ne cufundăm într-un fel de non-sensuri într-o lume care are nevoie disperată de soluții pentru apă curată, protecție împotriva inundațiilor, schimbări climatice, inegalități, apărare, securitate cibernetică, educație și infrastructură”, a adăugat Steen Jakobsen.
În plus, consideră analistul, nemulțumirea tot mai mare față de instituții își va pune amprenta asupra alegerilor din UE, Marea Britanie și, probabil, SUA. „Nu este clar dacă acest lucru va dura un an sau doi, dar guvernele vor pompa bani în sistem, astfel că povara datoriei va redeveni o problemă”, a atras atenția expertul Saxo Bank, avertizând că primele două trimestre ale anului prezintă cele mai mari riscuri pentru perspectivele economice, în timp ce ultimele două prezintă mari riscuri politice.
Macro: cum rămâne cu viitorul?
Geopolitica va continua să joace un rol important în economie, iar piețele financiare se vor confrunta cu un număr tot mai mare de puncte fierbinți pe măsură ce lumea se fragmentează. Nemulțumirea publică din țările dezvoltate duce la ascensiunea partidelor de extremă stângă și de extremă dreaptă.
Productivitatea în domeniile cheie ale bunăstării umane rămâne dezamăgitoare, iar rețelele sociale au un impact extrem de negativă pentru societate.
Prima jumătate prezintă cel mai mare risc pentru perspectivele economice, în timp ce a doua jumătate aduce un risc politic sporit legat de alegerile din SUA, care vor modela geopolitica în următorii patru ani.
Iată principalele puncte de analiză de la Saxo Bank:
Potrivit lui Peter Garnry, șeful strategiilor pe acțiuni: „Experiența ne arată că, după prima reducere a dobânzii cheie de către FED, piețele de acțiuni au fost în cea mai mare parte pozitive în lunile imediat următoare”.
Saxo Bank se așteaptă ca investitorii să continue să favorizeze India, Mexic, Brazilia și Vietnam.
Randamentele bursiere din SUA sunt din ce în ce mai determinate de un set limitat de factori de risc, iar sentimentul față de acțiunile tehnologice este unul dintre aceștia, spune Saxo Bank.
„Deoarece nu credem că profiturile SUA vor fi mult mai mari decât profiturile europene pe termen lung, credem că randamentele așteptate vor fi mai mari pentru acțiunile din Marea Britanie și din Europa. Dacă se schimbă sentimentul sau activitatea economică încetinește, aceste două piețe de acțiuni oferă, de asemenea, mai bine. expunerea la sectoarele defensive.
Materii prime: anul metalelor
Aurul ar putea atinge un nou maxim istoric la 2.300 de dolari, susținut potențial de un dolar mai slab. Argintul ar putea găsi un sprijin suplimentar în revenirea așteptată a cuprului și ar putea provoca maximul din 2021 la 30 de dolari.
Cuprul rămâne metalul industrial preferat al Saxo Bank, deoarece se așteaptă o cerere puternică și riscul întreruperilor aprovizionării și reducerilor de producție este în creștere.
Provocarea de a investi în China
Reuniunile de politică ale Chinei din trimestrul IV 2023 au relevat o lipsă de urgență în prioritizarea inițiativelor contraciclice, notează Redmond Wong, strateg șef pentru China la Saxo Bank.
Dintre cele nouă priorități pentru 2024, se remarcă dezvoltarea de noi industrii și de noi modele de afaceri prin inovarea tehnologică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...