Scădere a încrederii investitorilor în economia zonei euro

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Acțiuni europene / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni europene / sursa foto: Freepik.com
Încrederea în economia zonei euro a scăzut uşor în iulie.

Încrederea investitorilor în zona euro a scăzut uşor în iulie, pentru a zecea lună consecutiv, conform rezultatelor unui studiu publicat marţi de Comisia Europeană, transmite Reuters.

Indicele Sentix privind încrederea în economie a scăzut la 95,8 puncte în iulie, de la 95,9 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de 95,4 puncte.

Indicele privind aşteptările legate de forţa de muncă a scăzut la 97,8 puncte în iulie, ajungând pentru prima dată din aprilie 2021 sub media pe termen lung.

Studiul Sentix arată că încrederea în economie a scăzut semnificativ în Franţa, şi s-a consolidat în Spania. De asemenea, în Italia încrederea în economie s-a îmbunătăţit moderat iar în Germania a crescut uşor.

În rândul retailerilor, companiilor din industrie şi al furnizorilor de servicii din zona euro, încrederea a slăbit, în timp ce în rândul consumatorilor şi contractorilor încrederea s-a îmbunătăţit în iulie.

Încrederea în industrie s-a redus la minus 10,5 puncte în iulie, de la minus 10,2 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un nivel de minus 10,7 puncte. În cazul serviciilor, încrederea a scăzut la 4,8 puncte în iulie, de la 6,2 puncte luna precedentă, iar în rândul retailerilor încrederea s-a redus la minus 9,2 puncte în iulie, de la minus 7,9 puncte luna precedentă.

În contrast, încrederea în rândul consumatorilor a ajuns la minus 13 puncte în iulie, de la minus 14 puncte luna precedentă, în linie cu estimările analiştilor.

Zona euro şi Uniunea Europeană au înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul doi din acest an, comparativ cu primele trei luni din 2024, arată datele preliminare publicate marţi de Eurostat. 

 

Din aceeaşi categorie: Bulgaria va adera la euro până la începutul lui 2026 (Moody's)

 

Agenţia de evaluare financiară Moody's se aşteaptă ca Bulgaria să adere la zona euro până la începutul anului 2026, informează Novinite.

Totuşi, avertizează agenţia, orice semn al slăbirii cadrului instituţional sau noi întârzieri în adoptarea euro ar putea duce la o revizuire în scădere a ratingului de credit al Bulgariei. Acest anunţ nu indică o schimbare iminentă a ratingului de credit ci scoate în evidenţă îngrijorările actuale. Moody's subliniază că lupta împotriva corupţiei rămâne o provocare majoră şi exacerbează impactul negativ al problemelor structurale, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei şi infrastructura inadecvată.

În privinţa actualei crize politice din Bulgaria, Moody's atrage atenţia asupra posibilităţii declanşării de noi alegeri anticipate şi a unei potenţiale reduceri a eficacităţii instituţionale, din cauza instabilităţii politice.

De asemenea, agenţia de evaluare financiară subliniază că eforturile Bulgariei de a adopta euro sunt unul dintre cei trei factori pozitivi în analiza profilului de creditare al ţării, alături de nivelul scăzut al datoriei şi apartenenţa la UE.

Eforturile de a deveni membru al zonei euro au întărit deja capacităţile instituţionale şi de conducere ale Bulgariei, apreciază Moody's. Perspectiva stabilă atribuită ratingului Bulgariei este legată de riscurile echilibrate şi este influenţată de efectele pozitive ale potenţialei adoptări a euro. Această perspectivă stabilă depinde, de asemenea, de factori cum ar fi creşterea poverii datoriei, schimbări în capacitatea de împrumut şi riscurile legate de implementarea Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNNR).

Moody's se aşteaptă la o creştere a economiei Bulgariei de 2,9% anul acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel