Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
În perioada 1.I - 30.XI.2024, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de perioada 1.I - 30.XI.2023, ca serie brută, cu 5,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,9%, informează Institutul Naţional de Statistică.

Totodată, în luna noiembrie 2024, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna octombrie 2024, ca serie brută, cu 12,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,7%. Faţă de luna noiembrie 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 10,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,3%, arată datele INS.

Noiembrie 2024 comparativ cu octombrie 2024


Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 12,4%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+20,4%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+1,3%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 2,8%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+17,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (+12,9%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 5,6%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,7%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+12,4%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 4,7%, respectiv cu 4,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+7,8%) şi la clădirile nerezidenţiale (+6,0%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 5,3%.

Noiembrie 2024 comparativ cu noiembrie 2023

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 10,6%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-18,1%), lucrările de reparaţii capitale (-16,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-6,8%).

Pe obiecte de construcţii s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-27,3%), la clădirile nerezidenţiale (-11,7%) şi la lucrările de construcţii inginerești (-4,7%). 

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, pe total, cu 9,3%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de reparaţii curente (-16,8%), lucrările de reparaţii capitale (-13,0%) şi la lucrările de construcţii noi (-6,6%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 21,9%, la clădirile nerezidenţiale cu 9,4% şi la lucrările de construcţii inginereşti cu 8,2%.

Perioada 1.I-30.XI.2024 comparativ cu perioada 1.I-30.XI.2023

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 5,0%, scădere înregistrată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,4%) şi la lucrările de construcţii noi (-4,5%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 4,0%.

Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-23,6%) şi la clădirile nerezidenţiale (-7,4%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 4,0%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,9%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de construcţii noi au scăzut cu 7,3%, respectiv cu 4,5%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 5,6%. Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-22,7%) şi la clădirile nerezidenţiale (-5,1%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 4,6%.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Este o veste bună pentru cele doua banci
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Contor electric
Fermieri
Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...

Bancă / Foto: Freepik

Patru giganți bancari sancționați în Marea Britanie

Suma totală depășește 130 de milioane de dolari. 

Mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Soldați / FOTO: Freepik
Medicamente / FOTO: Freepik
Tipografie / FOTO: Unsplash
Xi Jinping

pixel