Adrian Negrescu: România nu a mai văzut așa ceva de 20 de ani!

Autor: Vlad Roibu
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni dee afaceri / Foto: Freepik
Oameni dee afaceri / Foto: Freepik
EXCLUSIV
După o informare a Băncii Naționale a României de marți, vedem că investițiile străine directe au scăzut semnificativ anul trecut, cu aproape 3,5 miliarde de euro, de la 10,039 miliarde de euro în 2022 la 6,587 miliarde de euro.

Într-un interviu acordat redacției DCBusiness, analistul financiar Adrian Negrescu subliniază că, raportat la inflație, cei peste 6 miliarde de euro înseamnă, în fapt, mult mai puțin și că această veste nu este tocmai bună pentru potențialul pe care țara noastră al trebui să îl ofere investitorilor străini.

”Este un semnal de alarmă pentru atractivitatea mediului de afaceri din România în contextul creșterilor de taxe repetate din ultimii doi ani de zile. Investitorii privesc România cu din ce în ce mai multă incertitudine, dovadă că valoarea investițiilor străine scade vertiginos, gonind fără precedent în ultimii 10 ani. Este un semnal de alarmă că politicienii trebuie să se hotărască ce fac în privința inflației, dar mai ales în privința creșterilor de taxe.

Să îți creezi un buget multianual în momentul de față într-un business în România este o adevărată misiune imposibilă, motiv pentru care, dacă merge în acest ritm cu tot felul de fumigene de iz fiscal, creșteri de taxe sau noi idei legate de fiscalitate, s-ar putea ca valoarea investițiilor străine să scadă și mai mult decât atât. Să nu uităm că J.P. Morgan avertiza recent investitorii în privința riscului de business din România, solicitându-le să își reducă expunerea pe titlurile de stat din România pentru că țara noastră a ieșit din trendul regional în privința evoluției economice”, a declarat Adrian Negrescu.

Totodată, numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a scăzut cu 4,86% anul trecut, moment cu totul nepotrivit, afirmă Adrian Negrescu, în special în această perioadă în care tot mai multe companii din afara blocului comunitar tind să migreze către statele membre.

”Este surprinzător că într-o perioadă în care toată lumea își relochează businessurile din China, înspre Europa, mai aproape de client, România reușește cu talent să rateze toate șansele în ceea ce privește investițiile străine. Ne uităm la toate celelalte țări din jur, la Polonia, Ungaria chiar și Bulgaria cum atrag investiții majore cu capital străin iar România din păcate nu a mai văzut o investiție străină de un miliard de euro de aproape 20 ani”, a mai completat analistul financiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel