Scădere semnificativă a tranzacțiilor imobiliare în august 2024
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Tranzacții imobiliare / Foto: Freepik
Tranzacții imobiliare / Foto: Freepik
Tranzacțiile imobiliare au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024 față de luna iulie 2024.

Tranzacțiile imobiliare, în scădere față de iulie 2024

Luna august 2024 a adus o scădere semnificativă a numărului de tranzacții imobiliare în România. La nivel național, au fost vândute 51.067 de imobile, cu 5.954 mai puține față de luna iulie. Această scădere este cu atât mai notabilă cu cât numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate este cu 8.358 mai mic față de perioada similară a anului 2023.

Bucureștiul, lider în tranzacțiile imobiliare

Chiar și în contextul acestei scăderi, Bucureștiul rămâne lider la nivel național în ceea ce privește numărul de vânzări imobiliare. În capitală, în luna august 2024, s-au înregistrat 8.399 de tranzacții imobiliare, fiind urmată de județul Ilfov cu 3.495 de vânzări și Brașov cu 2.759. Aceste cifre confirmă tendința puternică de concentrare a activității imobiliare în zonele metropolitane și în regiunile cu un potențial economic ridicat.

Județele cu cele mai puține tranzacții

La polul opus, județele cu cele mai puține imobile vândute în august 2024 au fost Teleorman, cu doar 114 tranzacții, Olt, cu 233, și Covasna, cu 303. Aceste cifre reflectă o activitate imobiliară redusă în zonele mai puțin dezvoltate economic, unde cererea de locuințe și terenuri este considerabil mai mică decât în marile centre urbane.

Creștere notabilă a numărului de ipoteci

În contrast cu scăderea vânzărilor imobiliare, numărul ipotecilor înregistrate la nivel național în luna august 2024 a crescut semnificativ. Au fost înregistrate 28.587 de ipoteci, cu 5.690 mai multe față de aceeași perioadă a anului 2023. Această creștere poate indica o tendință de finanțare mai intensă a achizițiilor imobiliare, chiar și în contextul unei scăderi generale a numărului de tranzacții.

Bucureștiul și Ilfov, lideri și la capitolul ipoteci

Cele mai multe ipoteci au fost înregistrate tot în București, unde au avut loc 5.458 de operațiuni de acest tip, urmat de Ilfov cu 2.521 și Galați cu 1.508 ipoteci. Aceste date sugerează că, în regiunile cu un nivel economic mai ridicat, achizițiile imobiliare sunt susținute în mare măsură prin credite ipotecare, ceea ce reflectă un apetit crescut pentru investiții imobiliare, în ciuda scăderii numărului total de vânzări.

Județele cu cele mai puține ipoteci

Pe de altă parte, județele Harghita, Sălaj și Covasna au înregistrat cele mai puține ipoteci în luna august 2024, cu 49, 76 și, respectiv, 82 de operațiuni. Aceste cifre sunt în concordanță cu nivelul scăzut al activității imobiliare în aceste zone, unde cererea de finanțare pentru achiziții imobiliare este mult mai mică.

Terenurile agricole, în continuare de interes pentru investitori

Chiar dacă numărul total al tranzacțiilor imobiliare a scăzut, vânzările de terenuri agricole au continuat să fie de interes pentru investitori. Cele mai multe astfel de tranzacții au fost înregistrate în județul Dolj, cu 528 de terenuri agricole vândute în luna august 2024. Acesta este urmat de Botoșani cu 477 tranzacții și Buzău cu 401 terenuri agricole vândute.

Aceste cifre reflectă un interes crescut pentru terenurile agricole în aceste județe, unde investițiile în agricultură continuă să fie o componentă importantă a economiei locale. Acest interes poate fi explicat prin potențialul agricol al acestor regiuni, dar și prin tendințele de creștere a prețurilor terenurilor agricole în contextul unui apetit crescut pentru investiții în active tangibile.

Concluzii și perspective

Luna august 2024 a adus o scădere generală a activității pe piața imobiliară din România, cu aproape 6.000 de tranzacții mai puține față de luna precedentă. Cu toate acestea, creșterea numărului de ipoteci sugerează că, în ciuda scăderii volumului de vânzări, interesul pentru achizițiile imobiliare rămâne ridicat, susținut în mare parte de finanțările bancare.

De asemenea, tranzacțiile cu terenuri agricole continuă să fie un punct de interes pentru investitori, mai ales în județele cu un potențial agricol ridicat. În acest context, evoluția pieței imobiliare din următoarele luni va depinde în mare măsură de condițiile economice generale și de evoluțiile din sectorul financiar, care influențează accesul la credite și, implicit, dinamica tranzacțiilor imobiliare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Centru de date / Foto: Freepik
Inundații / Foto: IGSU
Foto: Pexels.com
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...


pixel