Scandal URIAȘ în Egipt. Motivul - masca lui Tutankhamon
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Totul a pornit de la o declarație controversată
Totul a pornit de la o declarație controversată
Scandal mare în Egipt. Totul a pornit de la o declarație controversată a cercetătorului Joan Fletcher, care a șocat lumea științifică declarând că masca funerară a lui Tutankhamon nu a aparținut, inițial, faraonului, ci a fost confecționată pentru un alt conducător și, probabil, pentru o femeie.

Profesorul Joanne Fletcher a ajuns la această concluzie pe cât de surprinzătoare, pe atât de controversată, în timp ce filma ”Valea Regilor: Epoca de aur a Egiptului”. Potrivit aprecierilor sale, că masca aurită ce acoperă chipul tânărului Tutankhamon a fost destinată altui faraon și, de ce nu, chiar lui Nefertiti.

După ce a examinat fotografiile făcute imediat după descoperirea mormântului lui Tutankhamon de către Howard Carter, în 1922, profesorul Fletcher a afirmat că „ultimele studii ale specialiștilor s-au concentrat pe o trăsătură a măștii, și anume, găurile din urechi”. Asta în condițiile în care cercetările au stabilit că Tutankhamun nu a purtat cercei în adolescență ".

Noua versiune lansată de profesoru Fletcher a provocat o reacție cu adevărat furtunoasă din partea mai multor oameni de știință egipteni. Fostul ministru al antichităților, dr. Zahi Hawass, consideră că „teoria profesorului Fletcher nu este justificată, deoarece toți renumiții conducători ai dinastiei a XVIII-a au au avut găuri în urechi și purtau cercei”.

Între timp, Hussein Abdel Bazer, șeful Muzeului de Antichități de la Biblioteca din Alexandria, a recunoscut că „au existat întotdeauna ciudățenii în jurul celebrei măști. Într-adevăr, nu toate bogățiile găsite în mormântul lui Tutankhamon au fost făcute pentru el. Dar masca a fost făcută doar pentru tânărul faraon ".

Citește și DESCOPERIRE nemaipomenită în Egipt. Îți ia, pur și simplu, ochii

Bassam al-Shamaa, un ghid turistic și scriitor egiptolog, a afirmat, la rândul său, că măștile funerare nu au reprezentat întotdeauna pe faraonii pentru care au fost create. Potrivit explicațiilor sale, aceste măști aveau, de regulă, chipul lui Osiris, zeul morții și al învierii.  „Dintre antichitățile găsite în camera funerară a lui Tutankhamon, existau cercei și, prin urmare, nu am luat în considerare opțiunea ca masca să aparțină unei femei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel