Scandalul Pegasus. ONU cere moratoriu pentru vânzarea tehnologiilor destinate supravegherii
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Se cere moratoriu pentru astfel de programe
Se cere moratoriu pentru astfel de programe
Experţi ONU au cerut joi un moratoriu internaţional asupra vânzării de tehnologii destinate supravegherii până la stabilirea unui cadru de reglementare care să garanteze drepturile omului, după recentul scandal al interceptărilor cu software-ul de spionaj israelian Pegasus, relatează France Presse.

La jumătatea lunii iulie, o anchetă, publicată de un consorţiu de 17 media internaţionale, a dezvăluit că programul de tip malware, conceput de compania israeliană NSO Group, a permis spionarea a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de oameni politici, 85 militanţi pentru drepturile omului şi 65 de şefi de companii din diferite ţări.

''Suntem profund preocupaţi de faptul că instrumente intruzive extrem de sofisticate sunt utilizate pentru supravegherea, intimidarea şi reducerea la tăcere a apărătorilor pentru drepturile omului, jurnaliştilor şi opozanţilor politici'', şi-au exprimat preocuparea experţi ONU într-un comunicat.

''Astfel de practici încalcă drepturile şi libertatea de exprimare, viaţa privată şi libertatea, pot pune în pericol viaţa a sute de persoane, libertatea presei, subminând democraţia, pacea, securitatea şi cooperarea internaţională'', subliniază ei.

Comunicatul este semnat de trei raportori speciali ai ONU, între care cel pentru promovarea şi protejarea dreptului şi libertăţii de opinie şi de exprimare, Irene Khan, şi Grupul de lucru pentru problema drepturilor omului şi a societăţilor transnaţionale şi alte companii.

Cum verifici dacă ai TELEFONUL INFECTAT. Spyware-ul Pegasus poate fi eliminat

''În ultimii ani, în repetate rânduri am tras un semnal de alarmă în privinţa pericolului pe care îl reprezintă tehnologiile de supraveghere pentru drepturile omului. Din nou, invităm comunitatea internaţională să elaboreze un cadru de reglementare solid pentru a preveni, atenua şi remedia impactul negativ al tehnologiilor de supraveghere asupra drepturilor omului, iar, între timp, să adopte un moratoriu la vânzarea şi transferul'' unor astfel de softwaruri, menţionează ei.

Ancheta jurnalistică despre Pegasus are la bază o listă cu 50.000 de numere de telefon selectate de clienţi ai NSO din 2016, obţinute de organizaţiile Forbidden Stories şi Amnesty International.

Experţii ONU cer Israelului ''să divulge în totalitate măsurile care au fost luate pentru a examina tranzacţiile de export ale NSO în lumina propriilor obligaţii în materie de drepturi ale omului''.

''Este de datoria statelor să verifice pentru ca societăţi precum NSO să nu vândă sau să transfere tehnologii către ţări şi entităţi susceptibile să le utilizeze încălcând drepturile omului sau să nu încheie contracte cu acestea'', insistă ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel