Aurul atinge un nou record! Ce se întâmplă cu leul în raport cu euro și dolarul
BNR a publicat cursul valutar...
"În următorii trei ani, vom asista la o creştere constantă a obligaţiilor de reciclare pentru toate tipurile de materiale de ambalare. Dau un exemplu referitor la plastic. Anul viitor va trebui să colectăm şi să reciclăm cu 54% mai multe cantităţi de deşeuri de ambalaje de plastic decât anul acesta.
Ritmul creşte astfel încât în anul 2025 va trebui să colectăm şi să reciclăm cu 97% mai multe cantităţi de deşeuri de plastic generate la nivel naţional. Indubitabil, managementul ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje va fi puternic zguduit în următorii trei ani.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că va trebui să trecem de la o abordare generală la o abordare specifică, practică, bazată pe foarte multe date, pe foarte multă economie, să vedem dacă putem trece de acest hop.
La nivel european avem, din 24 mai, în revizie generală directiva cadru deşeuri, dezbaterea publică este până pe 16 august. Care va fi focusul acesteia? Reducerea şi prevenirea deşeurilor, revizuirea sistemelor de colectare separată, stimulente economice şi de reglementare şi, evident, reducerea, risipei alimentare.
Concomitent, avem publicat şi planul de acţiune al economiei circulare, varianta 2.0. Dacă întrebaţi orice expert european legat de această acţiune, toată lumea va spune că managementul ambalajelor şi al deşeurilor vor suferi profunde transformări şi nu va mai semăna deloc cu ceea ce ştim noi din ultimii 50 de ani. Dezideratul suprem este acela de a crea condiţiile introducerii pe piaţă a unor soluţii de ambalare ce pot fi colectate şi reutilizate într-un mod viabil din punct de vedere economic. Focusul pe partea soluţiilor de ambalare va fi pe reducerea supraambalării şi reducerea poluării cu deşeuri de ambalaje, proiectarea pentru reutilizarea ambalajelor şi reducerea complexităţii ambalajelor. În mod evident, vorbim de o schimbare extrem de puternică pe întreg lanţul de aprovizionare specific ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, iar pentru asta avem nevoie de date, de analize economice pertinente, avem nevoie de abordări de la variantele de până acum, generale, la unele specifice", a explicat Marius Brînzea la conferinţa "Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?", organizată de DC Media Group.
VIDEO:
"Cred că am ajuns cu toţii la o concluzie: criza şi schimbările permanente vor deveni constante în existenţa noastră în următorii ani buni de acum înainte.
Vorbim astăzi despre schimbările climatice, iar impactul acestora îmbracă diverse forme. S-a vorbit aici despre fenomenele meteorologice extreme care duc, evident, la sărăcie, s-a vorbit de lipsa apei care duce la secetă şi la imposibilitatea de a trăi în anumite zone, s-a vorbit de creşterea nivelului apelor şi relocarea oraşelor, de creşterea temperaturilor care duce la boli.
Eu aş vrea, prin scurta mea alocuţiune, să prezint alte două forme de impact privind schimbările climatice: prima – creşterea preţurilor la bunuri şi materiile prime şi intensificarea războaielor pentru acces la resurse limitate.
Activitatea pe care o desfăşoară Reciclad’OR constă în transformarea deşeului de ambalaj într-o resursă şi asigurarea sustenabilităţii resurselor de ambalare. Şi ne punem următoarea întrebare, în contextul celor menţionate anterior: cum vom reuşi să facem acest proces predictibil în continuare, cum putem să eliminăm barierele şi fricţiunile existente pe lanţul de aprovizionare şi cum putem să facem o agendă comună ca să transformăm deşeul de ambalaj sau soluţiile de ambalare într-unele sustenabile şi să eliminăm toate aceste bariere.
De ce prezint acest aspect al deşeurilor astăzi? Pentru că s-a creat o falsă percepţie la nivelul populaţie, că o dată cu acest sistem garanţie-returnare, care este o mare realizare din punctul de vedere al managementului deşeurilor de ambalaje, că aceasta va fi un fel de Mesia şi va rezolva toate problemele deşeurilor. Dar noi avem în continuare 71% din ambalajele puse pe piaţă a căror transformare în resurse va depinde de modul în care funcţionează sistemele de colectare separată din gospodăriile populaţiei", a declarat Marius Brînzea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
BNR a publicat cursul valutar...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...