Schimbare în programul Tomata 2023-2024

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Rosii. foto: pexels.com
Rosii. foto: pexels.com
Decizie în şedinţa de Guvern de vineri privind programul Tomata. 

Pe agenda şedinţei se află şi o hotărâre pentru modificarea art. 8 din Hotărârea nr. 846/2023 privind aprobarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023-2024 şi pentru modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 1569/2022 privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023.

Prin Hotărârea nr. 846/2023 a fost aprobat Programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023-2024 și resursele financiare reprezentând credite de angajament necesare aplicării schemei de ajutor de minimis în sumă de 109.373 mii lei, reprezentând echivalentul a 22.100 mii euro.

Schema de ajutor de minimis s-a aplicat pe întreg teritoriul României, în perioada 2023-2024, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate, respectiv tomate, ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de maximum 1.000 euro/1.000mp/beneficiar cu încadrarea în bugetul alocat schemei și se acordă în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022.

Producătorii agricoli cultivatori de legume în spații protejate au valorificat producţiile obținute în perioada 20 octombrie 2023-31 ianuarie 2024 inclusiv. Potrivit alin.(2) al art.8 din Hotărârea Guvernului nr.846/2023, sumele alocate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru plata ajutorului de minimis în anul 2024 se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

După aprobarea de către Ministerul Finanţelor a deschiderii creditelor bugetare, din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se alimentează conturile DAJ și se virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor începând cu data de 26 februarie 2024. În acest sens, este necesară adoptarea unui act normativ prin care să se stabilească resursele financiare pentru plata ajutorului de minimis pentru susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023-2024.

 

Care sunt modificările

 

Prezentul proiect de hotărâre modifică prevederile art. 8 din Hotărârea nr. 846/2023 privind aprobarea Programului de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate pentru perioada 2023-2024 şi pentru modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 1.569/2022 privind aprobarea programului de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023, astfel:

- aprobă resursele financiare necesare pentru plata ajutorului de minimis pentru susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate în sumă totală de 109.373 mii lei, reprezentând echivalentul a 22.100 mii euro care se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024 la capitolul 83.01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare», titlul 51 «Transferuri între unități ale administrației publice», articolul 51.01 «Transferuri curente», alineatul 51.01.01 «Transferuri către instituții publice», direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București, care asigură sumele necesare acordării schemei de la capitolul 83.10 «Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare», titlul 40 Subvenții, art.40.15 Sprijinirea producătorilor agricoli;

-prevede că suma de mai sus se distribuie beneficiarilor eligibili, cu încadrarea în bugetul alocat schemei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com

pixel