Schimbare majoră privind împărţirea cheltuielilor între proprietari, la bloc - Document din Parlament
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
A fost înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor.

Iată ce explică iniţiatorii propunerii legislative în nota de fundamentare a proiectului:

"Prin prezenta propunere legislativă ne propunem îndreptarea unui act normativ care, prin anumite prevederi, a generat o serie de nemulţumiri în rândul membrilor asociaţilor de proprietari din România. Am considerat că anumite articole ale legii 196/2018 au nevoie de anumite completări şi modificării pentru asigurarea clarităţii acestui act normativ în ceea ce priveşte modul de repartizare a cheltuielilor de întreţinere aferente condominiului.

De-a lungul timpului, cetăţenii înscrişi în asociaţiile de proprietari s-au arătat nemulţumiţi de modalitatea de repartizare a cheltuielilor definite şi enumerate la art.75 din lege, reclamând costuri tot mai mari de întreţinere.

Repartizarea cheltuielilor pe cotăparte indiviză de proprietate îi dezavantajează, de exemplu, pe cei care locuiesc singuri într-un apartament cu o suprafaţă mare, fiindu-le repartizată, conform articolelor 84 şi 86 o cotă-parte din proprietatea comună pe măsură. De asemenea, cei care locuiesc temporar într-un apartament cu suprafaţă mare, sunt nevoiţi să suporte cheltuieli de întreţinere conform aceluiaşi criteriu al cotei de proprietate comună.

Pe anumite forumuri online de discuţii se atrage atenţia privind problema, una destul de serioasă, a modului în care sunt înfiinţate asociaţiile de proprietari. Sunt situaţii în care o singură asociaţie de proprietari cuprinde mai multe blocuri de locuinţe. în acest caz, repartizarea cheltuielilor pe cotă parte indiviză nu mai are logică, fiind şanse aproape nule ca aceste blocuri să aibă părţi de proprietate sau instalaţii comune. Din acest motiv, am considerat că este imperativă legitimitatea aplicării şi repartizării acestor cheltuieli între membrii asociaţiilor de proprietari.

Drept urmare, este oportună introducerea unui nou alineat la articolul 84 care să stipuleze necesitatea consensului în cadrul Adunării Generale cu privire la cheltuielile pe cotă-parte indiviză, care ar trebui să aibă un statut opţional, în lipsa unui vot majoritar în cadrul Adunării Generale a asociaţiei de proprietari, în caz contrar revenindu-se la modalitatea de repartizare a cheltuielilor pe număr de persoane. Astfel, se impune şi o modificare a articolului 82, alineatul (4), astfel încât cheltuielile care erau prevăzute pentru repartizarea lor pe cotă de proprietate comună să fie ajustate şi împărţite la numărul de persoane."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dunărea la Baziaș
Lapte / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
China / FOTO: Freepik

În Asia, influența Chinei bate pasul pe loc

Ponderea Washingtonului rămâne predominantă în Asia,...

Banca Transilvania
BASF / FOTO: Wikipedia
Lingouri de argint
Inundații la Budapesta

Vârful viituri pe Dunăre va fi atins pe 2 și 3 octombrie

Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele...

BERD
Bursa din Hong Kong / FOTO: Wikipedia
Port comercial / FOTO: Freepik

Ce face Rusia pentru a intra pe noi piețe de cereale

A elaborat un plan concret și ambițios pe care se pare...

Câmp petrolier
Euro / sursa foto: Freepik.com

Franţa se împrumută la dobânzi mai mari decât Spania

Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii 18 ani. 

Curs valutar. Pexels.com
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Spania / sursa foto: Freepik.com
Întâlnirea ministrului Sebastian Burduja cu delegația din Emiratele Arabe Unite
ANCOM
Elveția

pixel