Schimbare majoră privind reabilitarea termică a clădirilor. Românii vor fi obligaţi să folosească anumite materiale

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Modificare majoră în privinţa materialelor cu care vor fi anvelopate/reabilitate termic locuinţele din România. Dacă proiectul va trece de votul Parlamentului, regulile privind reabilitarea termică şi fonică a clădirilor se vor schimba în mod major.

A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Proiectul vine să completeze Legea nr. 1011995 privind calitatea în construcţii cu scopul de a impune utilizarea materialelor de construcţii cu proprietăţi ignifuge şi cu un grad ridicat de rezistenţă la foc în cadrul lucrărilor de izolaţie termică şi fonică a construcţiilor.

"În prezent, legea enumeră 7 cerinţe fundamentale, obligatorii pentru obţinerea unor construcţii de calitate. Printre aceste cerinţe se regăsesc: (i) protecţia împotriva zgomotului; şi (ii) asigurarea termoizolării.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în sectorul rezidenţial, majoritatea clădirilor au fost construite între 1961 şi 1980, în absenţa unor standarde de eficienţă energetică pentru anvelopa clădirii. Aproximativ 53% din clădirile rezidenţiale au fost construite înainte de 1970 şi peste 90%, înainte de 1989, cu o performanţă energetică extrem de redusă. Totodată, în România, una din şapte familii se confruntă cu probleme serioase de locuit, cel mai adesea din cauza calităţii proaste a pereţilor, podelelor şi ramelor ferestrelor. Opt din zece clădiri au nevoie urgentă de creşterea performanţei energetice.

România şi-a asumat transformarea treptată a parcului imobiliar naţional în clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, atât publice, cât şi private, cu un nivel ridicat de eficienţă energetică şi decarbonat până în 2050, conform Strategiei naţionale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri, aprobată prin Hotărarea de Guvern nr. 1034/2020. Conform acestei strategii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă raporteaza 6.000 de incendii pe an şi aproximativ 70.000 de persoane rănite în incendiile din clădiri (asfixierea cu fum fiind printre cauzele majore de deces)", transmit iniţiatorii proiectului.

 

Ce materiale vor trebui folosite

 

"În afară de problema realizării de investiţii şi cerinţele normative si reglementări tehnice în construcţii necesită actualizare. Problema riscului la incendiu trebuie avută în vedere cu atenţie la acţiunile de renovare energetică a clădirilor, cu precădere la lucrările de anvelopare termică realizate cu materiale uşor inflamabile (precum polistirenul expandat sau extrudat). În acest sens, trebuie actualizate reglementările tehnice privind reabilitarea termică. Prin simpla intervenţie asupra normelor în vigoare pot fi salvate mii de vieţi.

În egală măsura se impune o actualizare a normelor privind izolaţia fonică a clădirilor, având în vedere că, printre altele, lipsa unor materiale de izolaţie fonică cu proprietăţi ignifuge şi rezistente la foc a dus la una dintre cele mai mari tragedii ale României post-decembriste, incendiul de la
clubul Colectiv.

În mod concret, prezenta propunere legislativă asigură actualizarea cadrului legislativ cu noile cerinţe asumate de România, anume utilizarea unor materiale de izolatie termică şi fonică rezistente la foc, obligând în acelasi timp autorităţile publice centrale să iasă din pasivitate şi să actualizeze reglementările tehnice vechi de peste 20 de ani", se arată în nota de fundamentare a propunerii legislative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de cip-uri
Mână care ține cheile unei locuințe / Foto: Freepik

FNGCIMM: Start la Programul Noua Casă 2025

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Ghișeu
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Magistrați / Foto: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Persoană în scaun rulant / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash

pixel