Schimbare majoră privind reabilitarea termică a clădirilor. Românii vor fi obligaţi să folosească anumite materiale
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Modificare majoră în privinţa materialelor cu care vor fi anvelopate/reabilitate termic locuinţele din România. Dacă proiectul va trece de votul Parlamentului, regulile privind reabilitarea termică şi fonică a clădirilor se vor schimba în mod major.

A fost depusă la Senat o iniţiativă legislativă pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții. Proiectul vine să completeze Legea nr. 1011995 privind calitatea în construcţii cu scopul de a impune utilizarea materialelor de construcţii cu proprietăţi ignifuge şi cu un grad ridicat de rezistenţă la foc în cadrul lucrărilor de izolaţie termică şi fonică a construcţiilor.

"În prezent, legea enumeră 7 cerinţe fundamentale, obligatorii pentru obţinerea unor construcţii de calitate. Printre aceste cerinţe se regăsesc: (i) protecţia împotriva zgomotului; şi (ii) asigurarea termoizolării.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în sectorul rezidenţial, majoritatea clădirilor au fost construite între 1961 şi 1980, în absenţa unor standarde de eficienţă energetică pentru anvelopa clădirii. Aproximativ 53% din clădirile rezidenţiale au fost construite înainte de 1970 şi peste 90%, înainte de 1989, cu o performanţă energetică extrem de redusă. Totodată, în România, una din şapte familii se confruntă cu probleme serioase de locuit, cel mai adesea din cauza calităţii proaste a pereţilor, podelelor şi ramelor ferestrelor. Opt din zece clădiri au nevoie urgentă de creşterea performanţei energetice.

România şi-a asumat transformarea treptată a parcului imobiliar naţional în clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, atât publice, cât şi private, cu un nivel ridicat de eficienţă energetică şi decarbonat până în 2050, conform Strategiei naţionale de renovare pe termen lung pentru sprijinirea renovării parcului naţional de clădiri, aprobată prin Hotărarea de Guvern nr. 1034/2020. Conform acestei strategii, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă raporteaza 6.000 de incendii pe an şi aproximativ 70.000 de persoane rănite în incendiile din clădiri (asfixierea cu fum fiind printre cauzele majore de deces)", transmit iniţiatorii proiectului.

 

Ce materiale vor trebui folosite

 

"În afară de problema realizării de investiţii şi cerinţele normative si reglementări tehnice în construcţii necesită actualizare. Problema riscului la incendiu trebuie avută în vedere cu atenţie la acţiunile de renovare energetică a clădirilor, cu precădere la lucrările de anvelopare termică realizate cu materiale uşor inflamabile (precum polistirenul expandat sau extrudat). În acest sens, trebuie actualizate reglementările tehnice privind reabilitarea termică. Prin simpla intervenţie asupra normelor în vigoare pot fi salvate mii de vieţi.

În egală măsura se impune o actualizare a normelor privind izolaţia fonică a clădirilor, având în vedere că, printre altele, lipsa unor materiale de izolaţie fonică cu proprietăţi ignifuge şi rezistente la foc a dus la una dintre cele mai mari tragedii ale României post-decembriste, incendiul de la
clubul Colectiv.

În mod concret, prezenta propunere legislativă asigură actualizarea cadrului legislativ cu noile cerinţe asumate de România, anume utilizarea unor materiale de izolatie termică şi fonică rezistente la foc, obligând în acelasi timp autorităţile publice centrale să iasă din pasivitate şi să actualizeze reglementările tehnice vechi de peste 20 de ani", se arată în nota de fundamentare a propunerii legislative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Câți bugetari numără România. Numărul lor a scăzut

Numărul lor a scăzut în februarie și, iată, s-a mai...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel