Schimbare nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indicele IRCC

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
La ghișeu
La ghișeu
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) înregistrează o mică majorare de 0,02%, începând cu 1 octombrie, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere, dar schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la indice, conform unei analize realizate de un broker de credite.

"Începând cu 1 octombrie, IRCC înregistrează o mică majorare de 0,02%, după ce trimestrul trecut a avut o uşoară scădere. În perioada 1 iulie - 30 septembrie 2023, IRCC a avut valoarea de 5,94%, însă odată cu noua sa actualizare, indicele de referinţă se ridică la valoarea de 5,96%. Schimbarea este nesemnificativă pentru românii cu credite raportate la IRCC, ratele creditelor deja existente contractate în trecut nu vor suferi majorări importante. Cu toate acestea, cei mai afectaţi vor fi românii care aşteptau cu entuziasm scăderea IRCC pentru a accesa credite ipotecare avantajoase şi care acum sunt nevoiţi să-şi reconsidere deciziile în privinţa achiziţionării locuinţelor cu ajutorul împrumuturilor cu garanţie imobiliară", se arată în comunicatul AVBS Credit.

Cea mai bună variantă de finanțare

Potrivit analizei, românii cu credite cu dobânzi variabile legate de IRCC, contractate în trecut, nu vor beneficia de o scădere a ratelor nici trimestrul acesta. Potrivit specialiştilor de la compania de intermediere de credite bancare, cea mai bună variantă de finanţare pentru finalul anului 2023 rămâne creditul ipotecar cu dobândă fixă, atât pentru cei care doresc să achiziţioneze un imobil, cât şi pentru aceia care se gândesc la o refinanţare.

"Noua valoare a IRCC-ului stabilită pe 1 octombrie demonstrează faptul că indicele de referinţă încă nu a început să scadă în mod constant, ci mai degrabă stagnează în jurul unei valori puţin sub 6%. Aşadar, în contextul în care IRCC poate să se diminueze într-o manieră foarte lentă, de-a lungul mai multor trimestre, românii trebuie să ia în calcul faptul că există soluţii de finanţare care nu depind de scăderea IRCC. Amânarea momentului achiziţionării propriei locuinţe nu este o decizie întemeiată deoarece băncile nu aşteaptă scăderea IRCC pentru a-şi continua activitatea şi pentru a credita populaţia, ba chiar menţin în continuare pe piaţă credite ipotecare, noi sau de refinanţare, cu dobânzi fixe pe 3 sau 5 ani chiar mai mici decât actualul indice IRCC", a declarat Valentin Anghel, CEO şi fondator AVBS Credit.

IRCC a crescut constant în ultimii 2 ani. La început de 2022 era 1,17%, a atins un vârf pe 1 aprilie 2023, cu valoarea de 5,98%, de la 1 iulie şi până pe 30 septembrie a avut marja de 5,94%, iar de la 1 octombrie înregistrează o uşoară creştere la valoarea de 5,96%.

Atât creditele ipotecare deja contractate în trecut, cât şi creditele ipotecare noi care urmează să fie obţinute, au în prezent dobânzi variabile între 8,06% şi chiar 9%, în timp ce creditele ipotecare, noi sau de refinanţare, au dobânzi fixe care încep în prezent de la 5,79%. Pragul de 5,96% al IRCC se va menţine până la finalul lunii decembrie, la 1 ianuarie 2024 având loc o nouă actualizare IRCC, precizează sursa citată.

Oferte de dobânzi fixe

Conform analizei, instituţiile bancare au încetat să mai aştepte scăderea IRCC, aşa că au recurs la conceperea unor oferte pe dobânzi fixe prin intermediul cărora să menţină în continuare un flux normal şi responsabil de creditare, dar şi pentru a oferi soluţii de refinanţare avantajoase şi bune pentru cei care sunt împovăraţi de creditele contractate în trecut pe dobânzi variabile, care acum încă au rate destul de ridicate din cauza valorii IRCC.

Cele mai ieftine credite ipotecare ale momentului, noi sau de refinanţare, sunt credit ipotecar cu dobânda fixă pe 3 ani de 5,79%, din anul 4 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2,1% + IRCC şi credit ipotecar cu dobânda fixă pe 5 ani de 5,89%, din anul 6 dobânda devine variabilă fiind formată din marja băncii începând de la 2,4% + IRCC. AVBS Credit este membră ARBC, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok

pixel