Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Odată cu implementarea unui proiect de simplificare a procedurilor administrative pe care le presupune această operațiune de schimbare a furnizorului, persoanele interesate ar trebui să aștepte mai puțin de 21 de zile. Noile reguli urmau să intre în vigoare pe 28 august.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, mai pe scurt ANRE, a stabilit regulile de funcționare a platforme ce permite reducerea timpului de așteptare încă din această iarnă, fixând și termenul limită de realizare, dar totul a fost amânat pentru 10 octombrie 2022.
Ca să fie totul cât se poate de clar, Ordinul ANRE nr. 3/2022, apărut în Monitorul Oficial pe final de iarnă, conține Regulamentul privind organizarea și funcționarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național (POSF).
Un regulamentul ce definște și stabilește regulile de funcționare ale platformei online destinate schimbării de către clientul final a furnizorului de energie electrică și gaze naturale ori contractării unui astfel de serviciu.
Platforma informatică va conține datele celor aproximativ 13 milioane de clienți casnici și noncasnici din țara noastră, dintre care circa nouă milioane sunt consumatori de energie electrică, iar aproape patru milioane folosesc gaze naturale.
Astfel, platforma va deveni un sistem unic accesibil online pentru toți participanții la piață implicați în procesul de schimbare a furnizorului (operatorii de distribuție, furnizorii și clienții finali care intenționează să schimbe furnizorul). Practic, după lansarea platformei, clientul final va avea acces, în timp real, la detaliile privind statusul procesului de schimbare a furnizorului în urma solicitării efectuate de către acesta.
Platforma informatică este, de fapt, instrumentul prin care se dorește atingerea obiectivului general al proiectului anunțat de ANRE, respectiv simplificarea procedurilor de schimbare a furnizorilor de electricitate sau gaze.
În momentul de față, procedurile de schimbare a furnizorului de curent sau gaze sunt destul de complexe, iar procesul de schimbare a furnizorului poate dura, conform actualelor reglementări, până la 21 zile de la data notificării acestei intenții, scrie Avocatnet.
Prin implementarea proiectului cu o valoare totală de aproape 20.000.000 de lei se vor pune în aplicare reglementările europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore.
Citește și Dumitru Chisăliță: Golăneala de pe piața energiei, coroborată cu păcălirea opiniei publice
Dumitru Chisăliță spune că a realizat o analiză a situației evoluției prețurilor pe piața de gaze naturale în ultimul an și modul în care un furnizor de gaze cu capital 100% de stat a procedat pentru cazul prețurilor impuse consumatorilor preluați în FUI. Expertul explică faptul că a ales să analizeze prețurile din FUI (Furnizor de ultimă instanță) având în vedere că este singura modalitate de a obține date exacte privind prețurile de vânzare a gazelor naturale ale unui furnizor”.
În conformitate cu art 100, pct 45 legea 123/2012 actualizată, ”furnizor de ultimă instantă - furnizorul desemnat de autoritatea competentă pentru a presta serviciul de furnizare în condiții specifice reglementate”.
Conform ART. 144 din legea 123 / 2012 ” Furnizorul de ultimă instantă are obligația de a asigura furnizarea gazelor naturale clienților finali, în conformitate cu reglementările ANRE, la preturi reglementate de ANRE.” Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
Revolut lansează o nouă...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...