Schimbări în Educație. Profesorii vor putea cere un an sabatic

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Totul se face la cerere
Totul se face la cerere
Există o serie de condiții care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de această vacanță. 

Se anunță modificări substanțiale în Educație. Există, spre exemplu, un proiect de lege, în virtutea căruia profesorii din învățământul preuniversitar vor putea beneficia de un concediu fără plată pe durata unui an şcolar, o pauză profesională mai lungă, în care să se dedice unor proiecte în afara școlii sau pasiunilor.

Este adevărat, unitatea școlară unde activizează cadrul didactic care solicită o asemenea vacanță îndelungată trebuie să fie de acord cu absența acestuia o perioadă atât de lungă. Mai ales că, în tot acest timp, postul deținut urmând să le fie rezervat respectiv de o pauză profesională mai lungă, în care să se dedice unor proiecte în afara școlii sau pasiunilor.

O astfel de cerere poate fi depusă de un profeor o dată la zece ani, după cum apare în proiectul de lege ce vizează modificarea legislației educației.

Altfel spus, profesorii se vor bucura de un an sabatic, beneficiu din ce în ce mai des întâlnit, mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, pentru a se ocupa de proiecte personale sau de hobby-uri, iar la întoarcere vor ocupa același post.

Și în actuala Legea educației este prevăzut acest beneficiu, dar ca alternativă la acordul școlii, acum se poate obține aprobarea pentru concediul fără plată de un an și de la inspectoratul școlar.

Apoi, Legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care timp de șase ani consecutivi au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Rezervarea postului se va face, după cum prevede viitoarea lege, și în cazul profesorilor aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care vor îndeplini funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar etc.

Totodată, postul didactic va fi rezervat și când vine vorba despre personalul didactic titular solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale.

În fine, de aceeași prevedere vor beneficia și profesorii care vor îndeplini serviciul militar la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu. Mai multe despre schimbările propuse recent la legislația educației se pot citi aici.

Citește și Experții americani: Inteligența artificială are ceva similar intuiției umane

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel