Schimbări în Educație. Profesorii vor putea cere un an sabatic
Autor: DCBusiness Team | 09 aug 2022, 23:55
Totul se face la cerere
Totul se face la cerere
Există o serie de condiții care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de această vacanță. 

Se anunță modificări substanțiale în Educație. Există, spre exemplu, un proiect de lege, în virtutea căruia profesorii din învățământul preuniversitar vor putea beneficia de un concediu fără plată pe durata unui an şcolar, o pauză profesională mai lungă, în care să se dedice unor proiecte în afara școlii sau pasiunilor.

Este adevărat, unitatea școlară unde activizează cadrul didactic care solicită o asemenea vacanță îndelungată trebuie să fie de acord cu absența acestuia o perioadă atât de lungă. Mai ales că, în tot acest timp, postul deținut urmând să le fie rezervat respectiv de o pauză profesională mai lungă, în care să se dedice unor proiecte în afara școlii sau pasiunilor.

O astfel de cerere poate fi depusă de un profeor o dată la zece ani, după cum apare în proiectul de lege ce vizează modificarea legislației educației.

Altfel spus, profesorii se vor bucura de un an sabatic, beneficiu din ce în ce mai des întâlnit, mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, pentru a se ocupa de proiecte personale sau de hobby-uri, iar la întoarcere vor ocupa același post.

Și în actuala Legea educației este prevăzut acest beneficiu, dar ca alternativă la acordul școlii, acum se poate obține aprobarea pentru concediul fără plată de un an și de la inspectoratul școlar.

Apoi, Legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care timp de șase ani consecutivi au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Rezervarea postului se va face, după cum prevede viitoarea lege, și în cazul profesorilor aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care vor îndeplini funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar etc.

Totodată, postul didactic va fi rezervat și când vine vorba despre personalul didactic titular solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale.

În fine, de aceeași prevedere vor beneficia și profesorii care vor îndeplini serviciul militar la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu. Mai multe despre schimbările propuse recent la legislația educației se pot citi aici.

Citește și Experții americani: Inteligența artificială are ceva similar intuiției umane

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe