Scumpire record la cacao. Producătorii de ciocolată transmit un avertisment
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Arbore de cacao
Arbore de cacao
Prețurile mondiale ale cacauei au atins cote record, în condițiile în care vremea nefavorabilă a afectat recoltele din principalele țări producătoare din Africa de Vest. 

Joi, prețurile la cacao la New York au urcat până la 5.874 de dolari pe tonă, o creștere de peste 40% de la începutul anului. Între timp, prețurile futures la cacao la Londra au crescut de peste două ori față de anul trecut, cu 7,3% joi, până la 4.600 de lire sterline pe tonă.  

Aceste mișcări au determinat un avertisment din partea producătorului de ciocolată Hershey, care a avertizat că creșterea prețurilor materiilor prime va afecta profiturile.

"Am avut o creștere uriașă de la începutul anului. Nu cred că se aștepta nimeni la asta", a declarat Paul Joules, analist pentru cacao la Rabobank, adăugând că acest lucru s-a întâmplat "de la o poziție deja ridicol de ridicată" la sfârșitul anului 2023.

Deficitul de aprovizionare la nivel mondial creează "o mulțime de temeri că ... am putea trece chiar la un nou interval normal de prețuri mai mari", a spus Joules.

Coasta de Fildeș și Ghana produc împreună aproximativ 70% din boabele de cacao din lume și ambele țări și-au văzut culturile de cacao afectate de fenomenul El Niño, care perturbă tiparele de precipitații și aduce vreme caldă și uscată în Africa de Vest. De asemenea, cultivatorii se luptă cu un focar mare de boli.

Comercianții au pariat că condițiile meteorologice nefavorabile vor continua să afecteze aprovizionarea și să mențină prețurile globale ridicate.

Creșterile de preț dau o lovitură producătorilor de ciocolată. "Se așteaptă ca prețurile istorice la cacao să limiteze creșterea profiturilor în acest an", a declarat Michele Buck, directorul general al Hershey, în declarația de profit a companiei de joi. Compania a raportat o scădere de 6,6% a vânzărilor în al patrulea trimestru, deoarece consumatorii care se luptă cu inflația și-au redus cheltuielile cu dulciurile. 

Pentru consumatori, ce este mai rău încă nu a venit, potrivit analiștilor. În 2023, o mulțime de companii producătoare de ciocolată absorbeau prețurile ridicate și aveau unele stocuri. Dar acum aceste companii sunt pe deplin expuse la aceste prețuri mai mari ale materiilor prime . . singura modalitate de a absorbi aceste prețuri este să le transfere către consumator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel