Scutire de impozit pe casă sau locuință. În ce cazuri ar fi posibil

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Acești proprietari ar putea fi scutiți de impozitele pe clădiri
Acești proprietari ar putea fi scutiți de impozitele pe clădiri
Cei care dețin clădiri pe care și le-au dotat, pe cheltuiala proprie, cu panouri solare, pompe de căldură sau izolare termică cu materiale ecologice ar putea fi scutite de impozitul pe clădiri sau ar putea plăti, în acest sens, un impozit mai mic, potrivit unei propuneri legislative înregistrate miercuri la Senat. Decizia acordării scutirilor va aparține consiliilor locale.

Propunerea legislativă amintită, care are în vedere completarea Codului fiscal, vizează scutirea sau reducerea impozitului pe clădiri pentru proprietarii care și-au dotat casele, pe cheltuiala proprie, cu sisteme de încălzire și de producere de energie electrică regenerabilă prin instalarea de panouri solare, pompe de căldură sau izolare termică cu materiale ecologice, notează avocatnet.

Cuantumul scutirilor va fi stabilit, așa cum se prevede în documentul propus, de către consiliile locale. Acestea vor decide dacă aplică sau nu scutirile respective, în funcție de bugetul pe care îl au la dispoziție.  

Intervenția legislativă este necesară, în primul rând, pentru că Pactul ecologic european presupune implementarea unor facilitați privind îmbunătățirea și extinderea utilizării surselor de energie alternativă în România, după cum motivează inițiatorii.

„Uniunea Europeană (UE - n. red.) este hotărâtă să devină, până în 2050, primul bloc din lume care să fie neutru din punct de vedere climatic. Pentru aceasta este nevoie de investiții semnificative atât din partea UE și a sectorului public național, cât și din partea sectorului privat. Planul de investiții pentru Pactul ecologic european (...) va mobiliza investiții publice și va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE (...)”, se arată în expunerea de motive a propunerii menționate.

China vrea să asigure jumătate din cererea mondială de panouri solare

În același timp, adaugă cei care au propus acest document, inițiativa legislativă vine în completarea proiectului Casa verde, derulat în perioada 2010 – 2017 de către Administrația Fondului pentru Mediu, în cadrul căruia s-au finalizat mai bine de 30.000 de proiecte ai căror beneficiari au fost persoanele fizice. Prin acest program, beneficiarii au putut primi până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

Reamintim că, în prezent, se oferă finanțare pentru panouri fotovoltaice, prin programul Casa Verde Fotovoltaice. Acest program este destinat finanțării instalării de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. Astfel, persoanele fizice pot cere o finanțare nerambursabilă de la stat, ce acoperă până la 90% din costurile instalării de panouri fotovoltaice, dar nu mai mult de 20.000 lei, beneficiarul finanțării fiind obligat să acopere restul de 10%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Inflația golește buzunarele românilor / Ilustrație DCBusiness

Rata inflaţiei a ajuns la 5,14%. Topul scumpirilor

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 5,14%, în decembrie...

Muncitori lucrează într-o fabrică
Tiktok
Bani
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
ANAF comite erori de calcul
Dolari. Foto: Pexels.com
Mugur Isărescu / Foto: Arhivă
Gazele de la aragaz

UE nu va mai prelungi plafonarea preţurilor la gaze

Uniunea Europeană nu va prelungi plafonul impus asupra...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Plata cu cardul / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Bună dimineața! Să aveți o zi liniștită / FOTO: Freepik
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Petrol / sursa: Freepik.com
Șocuri și iar șocuri
Mărfuri / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Banca Societe Generale
PPentrolier / Foto: Freepik

Zeci de petroliere blocate după noile sancțiuni americane

Informațiile provin dintr-o analiză Reuters bazată pe...

Cu ochii pe cifre
Groenlanda / FOTO: Wikipedia

Care ar fi prețul Groenlandei dacă ar fi de vânzare?

Dacă Statele Unite ar cumpăra Groenlanda, cum ar fi...

Ciocolată / FOTO: Wikipedia

Verdictul unui tribunal german privind „ciocolata Dubai”

Un tribunal regional din Köln a decis luni că doar...


pixel