Scutire de la obligația unei contribuții duble pentru asigurările sociale de sănătate

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Salariat / Foto: Freepik
Salariat / Foto: Freepik
Senatorii au în lucru o nouă inițiativă legislativă prin care urmează să se elimine o nedreptate pentru unii dintre români care este  chiar o discriminare.

Este vorba despre dubla impunere pentru aceia care au mai multe contracte plătesc contribuții la Casa de Asigurări de Sănătate pentru fiecare dintre acestea, un lucru care nu este echitabil.

Actuala lege spune că persoanele ce obțin venituri din salarii și asimilate salariilor sunt supuse unei contribuții suplimentare dacă desfășoară și o activitate independentă, contribuind atât pentru aceasta cât și prin calitatea lor de salariați la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

În expunerea de motive a propunerii de modificare se spune că actuala formă a legislației, ce presupune o dublă contribuție, din două posturi diferite este discriminatorie, deoarece aceste servicii sunt aceleași pentru toți contribuabilii, indiferent de sumele de bani concrete cu care fiecare contribuabil susține sistemul public de sănătate într-o perioadă de timp dată”.

Totodată, în același document se mai spune că ”este de remarcat faptul că asigurații în sistemul public de sănătate au drepturi egale în cadrul acestui sistem, deci gradul de susținere financiară a sistemului variază, în concret, de la asigurat la asigurat. Persoanele care trebuie să contribuie atât ca și salariați, cât și prin activitățile independente la sistemul de sănătate nu vor primi, prin urmare, beneficii suplimentare care ar putea justifica această dublă contribuție”, explică inițiatorii legii care mai remarcă și faptul că ”nu există un criteriu obiectiv care să justifice o impozitare dublă pentru persoanele aparținând categoriei salariaților care realizează și venituri din activități independente. Principiul egalității în materie fiscală, dimensiune a principiului general al nediscriminării, presupune existența unei baze raționale și obiective pentru diferențierile fiscale între grupele și categoriile de contribuabili. În prezenta formă a normei, acestea nu există pentru situația descrisă și astfel, nu se justifică dubla impozitare pentru categoria vizată de modificarea legislativă”.

De asemenea se remarcă și faptul că în momentul actual persoanele vizate de această modificare sunt supuse unor tratamente fiscale diferite, fiind obligate să contribuie pentru ambele: ”Pe lângă tratamentul fiscal ce le este acordat din postura de salariați, acestea mai contribuie și prin tratamentul aplicat activităților independente, unde riscul antreprenorial trebuie luat în considerare, constituind astfel o abordare total diferită din prisma contribuției sociale”.

Inițiatorii legii invocă și Curtea Constituțională care, conform jurisprudenței specifice, spune că tratamentul diferențiat ”constituie discriminare directă inclusiv aplicarea aceluiași tratament categoriilor de persoane aflate în situații fundamental diferite. Persoanele care se încadrează în ambele categorii fiscale se află într-o situație fundamental diferită, de care nu se ține cont în prezent atunci când aceștia contribuie la sistemul de asigurări sociale de sănătate”.

Modificare propusă spune că: 

”Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 Septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 170, alineatul (1] se modifică şi va avea următorul cuprins: 

(1) „Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h), din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri şi nu realizează în acelaşi timp venituri din salarii şi asimilate salariilor cel puţin la nivelul salariului mediu brut pe economie, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul stabilită potrivit alin. (4], dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel