Bridgewater Associates, structură patronată de miliardarul american Ray Dalio a pariat 10,5 miliarde de dolari pe prăbușirea acțiunilor europene, dublând, practic, suma pusă în joc săptămâna trecută, scrie Bloomberg. Bridgewater Associates, care administrează active de aproximativ 150 de miliarde de dolari, a pariat săptămâna trecută peste 5,7 miliarde de dolari împotriva acțiunilor europene, sperând să profite de declinul acestora.
Potrivit agenției, cel mai mare fond speculativ din lume a făcut pariuri împotriva a 28 de companii din Europa, inclusiv pariuri individuale de peste 500 de milioane de dolari pe titluri în scădere ale producătorului olandez de semiconductori ASML Holding, ale companiei franceze de petrol și gaze TotalEnergies, ale gigantului farmaceutic francez Sanofi și ale dezvoltatorului german de software SAP. Săptămâna trecută, fondul lui Ray Dalio paria pe căderea a doar 18 companii europene.
Companii de primă mărime
Toate acțiunile companiilor la care Bridgewater Associates se așteaptă să scadă fac parte din indicele european Euro Stoxx 50. Acesta include cele mai mari 50 de societăți cotate la bursă după capitalizare din zona euro. De la începutul anului, indicele Euro Stoxx 50 a scăzut deja cu 20,6%, până la 3439,7 puncte.
În zona euro se înregistrează o încetinire accentuată a creșterii economice pe fondul creșterii prețurilor, scrie publicația. Activitatea întreprinderilor din zona euro este în declin din cauza inflației galopante, a îngrijorărilor legate de penuria de energie și a creșterii costurilor de împrumut. Prețurile de consum din zona euro au crescut în luna mai cu 8,1% în ritm anual, cel mai ridicat nivel de când au fost calculate pentru prima dată datele în 19 țări din zona euro. Ținta de inflație a Băncii Centrale Europene este de 2%.
Poziții scurte
Ratele actuale ale Bridgewater Associates sunt cele mai mari de când a deschis poziții scurte de 14 miliarde de dolari împotriva acțiunilor europene în 2020, iar înainte de aceasta a pariat 22 de miliarde de dolari în 2018. Totalul ar putea fi chiar mai mare, deoarece fondurile speculative trebuie să dezvăluie doar cele mai mari pariuri, precizează Bloomberg.
Un investitor deschide o poziție scurtă în speranța de a profita de pe urma unei scăderi a pieței. Pentru a face acest lucru, împrumută acțiuni de la un broker contra numerar, vinde aceste acțiuni pe piață și așteaptă ca prețul lor să scadă. Se așteaptă ca investitorul să cumpere aceeași cantitate de acțiuni, dar la un preț mai mic, și să le returneze brokerului. Diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare rămâne la investitor ca profit.
Citește și Miliardar american a pariat masiv pe PRĂBUȘIREA acțiunilor europene
Ray Dalio a declarat într-un interviu acordat ziarului italian La Repubblica că nu investește în active cu datorii și că evită țările unde predomină riscul de tulburări interne sau războaie internaționale. Fondatorului fondului speculativ a declarat că, în schimb, cumpără active care oferă protecție împotriva inflației. De asemenea, Dalio se concentrează pe țările cu o sănătate economică bună și stabilitate politică. Ca urmare, în timp ce piața bursieră și cea a obligațiunilor scad puternic în acest an, investițiile sale cresc puternic, a spus Dalio.
El a spus că țările au acumulat datorii și că s-au tipărit mulți bani, ceea ce a dus la o inflație ridicată. Încercările băncilor centrale ale lumii de a reduce inflația vor afecta economia, a spus Dalio. Atunci când guvernele și băncile centrale măresc puterea de cumpărare a oamenilor prin crearea de datorii și prin tipărirea de mulți bani, acest lucru nu crește productivitatea și creează obligații financiare pentru viitor, ceea ce duce fie la recesiune, fie la inflație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...