Se schimbă modul de calcul al pensiilor. Ce prevede noua Lege a pensiilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O femeie stă la un ghișe al Casei de Pensii
O femeie stă la un ghișe al Casei de Pensii
Modificările aduse Legii pensiilor prevăd, printre altele, și modul de calcul al pensiilor.

Sistemul actual de calcul al pensiilor se va modifica conform noului proiect de lege care la ora actuală se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii. Punctul de pensie va fi înlocuit cu punctul de referință conform acestei inițiative legislative. Proiectul prevede, de asemenea, recalcularea tuturor pensiilor stabilite conform legilor anterioare, garantând că nicio pensie nu va fi mai mică decât cea precedentă.

În proiectul de lege propus pentru reglementarea sistemului de pensii, se conturează schimbări esențiale în calculul veniturilor pensionarilor.

Conform expunerii de motive, se dorește "asigurarea unui sistem de pensii durabil din punct de vedere financiar, prin includerea în legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar, conform principiului contributivității și un mecanism de ajustare a pensiilor care să reflecte realitățile economice".

Concret, punctul de pensie actual va fi înlocuit de un punct de referință. Acesta va fi utilizat pentru a calcula cuantumul pensiei, fiind rezultatul înmulțirii numărului total de puncte realizate de către asigurat cu valoarea punctului de referință.

Valoarea punctului de referință va fi determinată ca raport între valoarea punctului de pensie și media duratei de cotizare prevăzute de legislația anterioară, care este de 25 de ani.

Prima valoare a punctului de referință a fost stabilită la 81 de lei, deoarece în 2024, anul aplicării acestor măsuri, pensiile vor fi majorate cu aproximativ 14%. Utilizând aceeași logică, la valoarea actuală a punctului de pensie, respectiv 1.785 de lei, rezultă o valoare a punctului de referință de 71 de lei.

Numărul total de puncte acumulate de asigurat este rezultatul sumării punctajelor anuale, determinate prin împărțirea sumei punctajelor lunare dintr-un an calendaristic la 12, înmulțite cu numărul de puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate reprezintă puncte suplimentare acordate pentru perioadele de cotizare mai lungi de 25 de ani. Mai exact, pentru fiecare an de cotizare peste 25 de ani se vor acorda:

0,5 puncte - pentru fiecare an peste 25 de ani;

0,75 puncte - pentru fiecare an peste 30 de ani;

1 punct - pentru fiecare an peste 35 de ani.

Recalcularea tuturor pensiilor

După implementarea noului mod de calcul, pensiile stabilite conform legilor anterioare vor fi recalculate prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință. Acest proces de recalculare va fi automat, fără a fi necesară o cerere din partea pensionarilor, urmând să se efectueze în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a noilor reglementări, stabilind numărul de puncte și cuantumul fiecărei pensii.

Se exceptează de la acest proces de recalculare pensiile stabilite în vechiul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care vor fi recalculate conform unor reguli specifice.

Concret, pentru pensiile stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, se va atribui un număr total de puncte calculat prin împărțirea cuantumului pensiei deja acordate la valoarea punctului de referință.

În orice caz, dacă după recalculare rezultă o valoare mai mică decât cea precedentă sau decât cea aflată în plată, se va păstra cuantumul mai avantajos. De asemenea, drepturile de pensie recalculate vor fi acordate începând cu data intrării în vigoare a legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel