Se schimbă regulile de angajare pentru români! Acest lucru devine interzis
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ce trebuie să știe candidații când se prezintă la interviu
Ce trebuie să știe candidații când se prezintă la interviu
Se schimbă regulile de recrutare, interviu și angajare. Este important ca fiecare salariat român să știe că nu trebuie să mai ofere aceste informații.

Există, la nivel european, o Directivă ce va trebui transpusă în următorii ani și în țara noastră și care clarifică foarte bine această chestiune. Este vorba despre Directiva (UE) 2023/970, care, în esență, își propune că consolideze principiul egalității de remunerare pentru aceeași muncă sau pentru o muncă de aceeași valoare între bărbați și femei, ceea ce face din transparența în privința salariilor unul din pilonii centrali. Sunt prevăzute mai multe reguli. 

În primul rând este lămurită problema anunțurilor de recrutare din punctul de vedere al conținutului acesta. Astfel, pentru  a întrerupe perpetuarea diferenței de remunerare între femei și bărbați care afectează în timp lucrătorii în mod individual, ”angajatorii ar trebui să se asigure că anunțurile de posturi vacante și denumirile locurilor de muncă sunt neutre din punctul de vedere al sexului și că procesele de recrutare sunt conduse în mod nediscriminatoriu, astfel încât să nu submineze dreptul la egalitatea de remunerare”, prevede Directiva.

În acest sens, documentul obligă la o mică ajustare a modului în care sunt postate anunțurile de recrutare. De pildă, să fie precizat în anunțul de angajare nivelul inițial de la care pleacă salariul și alte componente ale remunerației lunare - fie în sumă fixă, fie prin folosirea unui coridor de valori, care devine, astfel, un fel de teren de negociere.

Și pentru că vorbim de salarizare, la art. 5 din Directivă scrie foarte clar că „angajatorilor nu ar trebui să li se permită să se intereseze sau să încerce în mod proactiv să obțină informații despre remunerația actuală sau istoricul salarial anterior al unui solicitant de loc de muncă”.

Interdicția vizează însă doar discuția angajatorului cu candidatul. Pentru că angajatorul poate afla un istoric salarial în orice alt mod. Unele companii, spun specialiștii de resurse umane, pot considera că informațiile despre istoricul salarial pot furniza indicii despre performanța și potențialul unui candidat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel