Sectorul construcțiilor este pe val, dar SE SCHIMBĂ TENDINȚELE
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
În aprilie, a fost consemnată o scădere de 14.955 mp a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale.
În aprilie, a fost consemnată o scădere de 14.955 mp a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale.
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru construcţii rezidenţiale a crescut cu 36,2%, în primele patru luni din 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, arată INS. Peste 68% din autorizațiile de construire au fost eliberate pentru zona rurală . Față de luna martie a.c., suprafaţa utilă a clădirilor nerezidenţiale a scăzut cu 5,4%.  

Astfel, în primele 4 luni din 2021, s-au eliberat 14.890 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, iar procente importante au fost consemnate în toate regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (+796 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+581), Vest (+575), Nord-Est (+530), Nord-Vest (+466), Sud-Est (+389), Centru (+362) şi Sud-Vest Oltenia (+256).

Doar în luna aprilie 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, s-a înregistrat o creştere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+104,4%), cât şi a suprafeţei utile totale (+56,3%).  Trebuie menționat faptul că aprilie 2020 a fost o lună cu lock-down total din cauza pandemiei, fiind înregistrată o activitate economică foarte scăzută.

Datele INS relevă, totodată, că, în acest an, în aprilie vs martie, numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 5%, până la 4.681, cu o suprafaţă utilă totală de 1.003.105 mp (-11,9%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, 68% au fost eliberate pentru zona rurală.

Citește și: Val de firme dizolvate în 2021. Registrul Comerțului vine cu datele

De asemenea, în perioada analizată, se remarcă o scădere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (-5,4%).

Creşterea numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+225 de autorizații), comparativ cu luna precedentă, arată în profil teritorial majorări în următoarele regiuni de dezvoltare: Vest (+150 autorizaţii), Bucureşti-Ilfov (+54), Nord-Est şi Centru (+50, fiecare) şi Nord-Vest (+21). Scăderi s-au înregistrat în: Sud-Est (-73 autorizaţii), Sud-Muntenia (-18) şi Sud-Vest Oltenia (-9).

Potrivit sursei citate, în aprilie, au fost eliberate 656 autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidenţiale (-1,5%), în suprafaţă utilă totală de 259.699 mp (-5,4%).

În comparaţie cu luna precedentă a acestui an, în aprilie, a fost consemnată o scădere de 14.955 mp a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale. Rezultatul negativ este reflectat în regiunile de dezvoltare: Centru (-28.949 mp), Vest (-28.276 mp), Sud-Est (-22.638 mp) şi Nord-Vest (-18.350 mp).

În acelaşi timp, creşteri s-au înregistrat în: Bucureşti-Ilfov (+54.687 mp), Nord-Est (+12.818 mp), Sud-Muntenia (+9.587 mp) şi Sud-Vest Oltenia (+6.166 mp).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel