Șefa BCE, Christine Lagarde, dă semne bune privind evoluția inflației

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Christine Lagarde / Foto: Flickr
Christine Lagarde / Foto: Flickr
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a făcut câteva afirmații pozitive cu privire la evoluția inflației din următoarea perioadă, în ciuda unui rezultat slab prognozat pentru semestrul 4.

Banca Centrală Europeană devine mai optimistă că va putea ţine inflaţia sub control şi va reflecta asupra acestei idei la reuniunea de politică monetară din octombrie, a afirmat luni preşedintele BCE, Christine Lagarde, în Parlamentul European, transmite Bloomberg.

"Inflaţia ar putea creşte temporar în trimestrul patru din 2024, după ce precedentele scăderi ale preţurilor la energie au dus la reducerea ratei anuale a inflaţiei, dar cele mai recente evoluţii consolidează încrederea noastră că inflaţia va reveni la ţinta BCE de 2% în timp util. Vom ţine cont de aceste evoluţii la următoarea noastră reuniune de politică monetară, în 17 octombrie", a declarat Christine Lagarde.

 

Probleme economice

Oficialul a avertizat că economia se confruntă cu dificultăţi, iar cel mai recent sondaj publicat de S&P Global arată că activitatea economică în zona euro s-a contractat luna aceasta semnificativ şi neaşteptat, pe fondul declinului sectorului serviciilor, în timp ce s-a accelerat scăderea în industrie.

Tendinţa de reducere a inflaţiei se menţine în cele 20 de state membre ale zonei euro, iar analiştii se aşteaptă ca datele publicate vineri în Franţa şi Spania să arate o creştere a preţurilor sub ţinta BCE, de 2%. Luni, datele publicate de autorităţile din Italia şi Germania au arătat o încetinire a inflaţiei în septembrie. Investitorii se aşteaptă ca la şedinţa monetară din octombrie Banca Centrală Europeană să anunţe a treia reducere a dobânzilor.

"În continuare, nivelul redus al unor indicatori sugerează că redresarea economiei se confruntă cu dificultăţi. Ne aşteptăm în timp la o consolidare a redresării, deoarece majorarea salariilor va permite gospodăriilor să consume mai mult", a declarat Lagarde.

 

Măsurle luate de BCE

În 12 septembrie, Banca Centrală Europeană a decis o nouă reducere a dobânzii de bază cu 25 puncte de bază, pe măsură ce inflaţia încetineşte, iar creşterea economică pierde din elan, dar nu a oferit niciun fel de indicii cu privire la următorii paşi.

"Consiliul guvernatorilor a decis să scadă cu 25 de puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit...În consecinţă, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,65% şi, respectiv, 3,90%. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2024", se arată în comunicatul publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

În condiţiile în care o nouă reducere a costului creditului era aşteptată de majoritatea observatorilor, atenţia investitorilor s-a îndreptat spre ce va urma, însă BCE nu a oferit niciun fel de indicii, repetând că deciziile sale vor fi luate de la o reuniune la alta.

"Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date şi de la o şedinţă la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate şi durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Consiliul guvernatorilor nu îşi asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor", se precizează în comunicatul BCE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel