Șefa BCE: Noile tulpini de coronavirus CHIAR sunt un PERICOL

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Economia zonei euro a evitat cel mai pesimist scenariu care se prefigura la începutul pandemiei de COVID-19 dar se confruntă în continuare cu riscuri de pe urma noilor tulpini de coronavirus, a declarat joi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, informează AFP şi Reuters.

BCE a început discuţiile cu privire la reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni pe măsură ce economia iese din recesiunea provocată de coronavirus însă au apărut puncte de vedere opuse între decidenţii din diferite ţări.

"Îmbunătăţirea perspectivelor economice, ca urmare a progreselor rapide ale campaniilor de vaccinare, a redus probabilitatea unor scenarii grave. Desigur, relansarea incipientă se confruntă în continuare cu incertitudini din cauza răspândirii mutaţiilor virusului", a spus preşedintele BCE în cursul unei audieri în Parlamentul European. Acest avertisment vine într-un context în care oamenii de ştiinţă prognozează că varianta Delta a coronavirusului ar putea să se răspândească rapid în Europa.

Christine Lagarde a fost audiată de Parlamentul European în calitate de preşedinte al Comitetului european pentru risc sistemic (ESRB), organismul care supervizează stabilitatea financiară în Uniunea Europeană. În raportul său anual publicat joi, ESRB a subliniat că cele mai îndatorate state din UE nu îşi permit o majorare a randamentelor la obligaţiuni după ce au împrumutat sume mari de bani pentru a finanţa răspunsul lor la pandemie.

Citește și Marile temeri ale băncilor centrale: Bestia de inflație

În cazul în care condiţiile din sectorul economic şi financiar nu se vor deteriora în mod semnificativ, BCE ar putea ridica "la finalul lunii septembrie 2021" recomandarea adresată băncilor de a limita distribuirea de dividende, a mai spus Christine Lagarde. Această chestiune va fi examinată cu prilejul următoarei reuniuni a Comitetului european pentru risc sistemic, care va avea loc în data de 23 septembrie.

Înfiinţat după ultima criză financiară, Comitetul european pentru risc sistemic identifică cele mai mari riscuri la adresa stabilităţii financiare a blocului comunitar şi face recomandări către autorităţi, însă aceste recomandări nu sunt obligatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel