Şefa FMI arată care sunt cele trei mari probleme care afectează viitorul omenirii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Kristalina Georgieva (FMI)
Kristalina Georgieva (FMI)
Kristalina Georgieva pune degetul pe rană şi arată care sunt trei mari probleme ale omenirii.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că războaiele, datoria ridicată şi creşterea redusă ameninţă să prelungească perioada economică lipsită de strălucire şi să lase naţiunile fără resurse pentru a reduce sărăcia şi a face faţă schimbărilor climatice, transmite Bloomberg.

Preţurile de consum mai ridicate pe plan global, conflictele din Orientul Mijlociu şi Europa şi perspectivele de creştere pe termen mediu "departe de a fi suficient de bune" sunt motive de prudenţă, în pofida unei aşteptate aterizări line a economiei, a declarat Kristalina Georgieva într-un discurs la Washington.

În acelaşi timp, temerile privind securitatea naţională au determinat unii din jucătorii globali să adopte politici industriale concentrate pe piaţa internă şi măsuri protecţioniste, a apreciat şeful FMI, o critică implicită a rivalităţii geopolitice dintre SUA şi China.

Sporirea barierelor comerciale "este ca şi cum ai turna apă rece într-o economie mondială care deja înregistrează o creştere lentă. Turbulenţele vin într-o perioadă când previziunile FMI indică o combinaţie de neuitat între creşterea redusă şi datoria ridicată - viitor dificil", a avertizat Georgieva.

FMI avertizase săptămâna aceasta că datoria globală publică ar urma să ajungă la 100.000 miliarde de dolari, sau 93% din PIB-ul global, până la finalul anului, condusă de SUA şi China.

De asemenea, FMI estimează că avansul economiei este mai redus decât ar fi necesar pentru ca ţările să creeze locuri de muncă, să achite datoriile şi să rezolve necesităţile masive de investiţii, inclusiv tranziţia la energia curată.

În 22 octombrie, Fondul Monetar Internaţional va da publicităţii o actualizare a raportului "World Economic Outlook". În iulie, FMI estima o creştere a economiei mondiale de 3,2% anul acesta şi de 3,3% anul viitor.

Bloomberg Economics previziona săptămâna aceasta că PIB-ul global va înregistra o expansiune de 3% în 2024 şi va accelera la 3,2% în 2025.

În pofida avertismentelor, Georgieva a lăudat succesul băncilor centrale în gestionarea inflaţiei, atenuarea perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi moderarea preţurilor la alimente şi energie. Pieţele muncii, atât în SUA cât şi în UE, au o evoluţie bună ceea ce reprezintă "o mare realizare", a apreciat şeful FMI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett
foto: pexels.com
Astronaut / FOTO: Freepik

Prada, Casa de modă din spatele noilor costume de astronaut

O nouă provocare pentru Casa de modă și rezultat al...

Influencer / Foto: Freepik
Platforma marina / Foto: Freepik
BCE / Foto: BCE

Investitorii europeni, în așteptarea deciziei BCE

Decizia este așteptată să fie confirmată joi, la...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Un bărbat la cumpărături / Foto: Freepik
Inflatie

pixel