Șeful MI6 spune care este cea mai mare greșeală a Chinei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Richard Moore, șeful MI6
Richard Moore, șeful MI6
O Chină prea încrezătoare și încrezută sub conducerea președintelui Xi Jinping și a Partidului Comunist riscă să facă calcule greșite pe scena internațională, inclusiv să subestimeze hotărârea Statelor Unite, a declarat marți șeful spionajului britanic.

În primul său discurs public important în calitate de șef al Serviciului Secret de Informații (SIS), cunoscut sub numele de MI6, Richard Moore a declarat că Rusia și China se întrec în a stăpâni tehnologii precum inteligența artificială și informatica cuantică.

"Adaptarea la o lume afectată de ascensiunea Chinei este cea mai mare prioritate pentru MI6", a declarat Moore, în vârstă de 58 de ani, într-un discurs susținut la Londra.

Enumerând domeniile în care Beijingul a devenit mai încrezător, el a evidențiat dorința Chinei de a "rezolva problema Taiwanului, prin forță dacă este necesar", ca fiind "o provocare serioasă la adresa stabilității și păcii globale". China consideră că insula guvernată democratic face parte din teritoriul său, notează Reuters.

China a lipsit cetățenii din Hong Kong de drepturi, a comis abuzuri în provincia sa vestică Xinjiang și încearcă "să distorsioneze discursul public și procesul de luare a deciziilor politice în întreaga lume", a declarat Moore.

Citește și:

CIA își alertează spionii din toată lumea printr-o cablogramă neobișnuită

China joacă murdar. De unde recrutează hackerii-spioni

Spionajul american a folosit porumbei voiajori în timpul Războiului Rece

"Beijingul își crede propria propagandă despre slăbiciunile occidentale și subestimează hotărârea Washingtonului", a spus el. "Riscul unui calcul greșit al Chinei prin supraîncredere este real".

Ambasada Chinei la Londra nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la comentariile lui Moore.

China a ripostat în repetate rânduri la criticile occidentale la adresa acțiunilor sale, spunând că drumul stabilit de Partidul  Comunist a scos sute de milioane de oameni din sărăcie. China neagă abuzurile din Xinjiang, afirmă că fosta colonie britanică Hong Kong se confruntă cu o amenințare la adresa securității din partea secesioniștilor și acuză Statele Unite de crearea de tensiuni în legătură cu Taiwanul.

Xi Jinping

 

În 1979, China avea o economie mai mică decât cea a Italiei, dar după ce s-a deschis investițiilor străine și a introdus reforme de piață, a devenit a doua cea mai mare economie a lumii, o ascensiune rapidă cu puține paralele în istorie.

Moore, care s-a alăturat MI6 în anii 1980 și a lucrat sub acoperire diplomatică în Vietnam, Turcia, Pakistan și Iran, a declarat că progresul tehnologic din următorul deceniu ar putea depăși progresul din ultimul secol.

"Adversarii noștri investesc bani și ambiție în stăpânirea inteligenței artificiale, a calculului cuantic și a biologiei sintetice, deoarece știu că stăpânirea acestor tehnologii le va oferi un avantaj", a declarat Moore.

Moore a deplâns, de asemenea, starea dezastruoasă a relațiilor dintre Marea Britanie și Rusia, spunând că primele sale amintiri au fost din copilărie, când a crescut la Moscova în anii 1960, deoarece tatăl său fusese detașat în Uniunea Sovietică.

"Am un respect profund pentru istoria, cultura și poporul rus", a spus Moore. "Actuala relație dificilă cu Rusia nu este cea pe care și-o dorește Marea Britanie. Dar vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne menține țara în siguranță și pentru a descuraja și apăra împotriva întregului spectru de amenințări pe care le reprezintă Moscova."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel