Semnal îngrijorător. Prețul cuprului se ”topește”

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cupru
Cupru
Prețul cuprului a căzut sub 8.000 $ pe tonă, cel mai scăzut nivel din ultimele 17 luni.

Cuprul s-a scufundat sub 8.000 de dolari pe tonă, atingând cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2021, în condițiile în care temerile tot mai mari privind o încetinire a economiei mondiale au dus la o prăbușire a piețelor de metale industriale.

Metalul considerat pe scară largă un barometru al economiei mondiale s-a prăbușit cu până la 3,5%, la 7.970,50 dolari pe tonă la Bursa Metalelor din Londra, extinzând pierderile după cel mai prost trimestru de la începutul pandemiei. Investitorii par din ce în ce mai convinși că va scădea creșterea pe fondul înăspririi politicii monetare și al unei crize energetice centrate pe Europa. 

Analiștii spun că există îngrijorări tot mai mari în legătură cu cererea globală. Piața cuprului se va confrunta cu un excedent de aproximativ 10% din oferta totală în următorii doi ani, pe baza scenariului unei aterizări dificile pentru economiile americană și europeană, iar redresarea slabă din China nu va putea compensa scăderile globale ale cererii, apeciază Bloomberg.

De asemenea, aluminiul și zincul și-au extins pierderile, deschizând a doua jumătate a anului într-o notă sumbră, după ce indicele LME al celor șase metale de bază a înregistrat cea mai abruptă cădere trimestrială de la criza financiară din 2008. Acțiunile și contractele futures pe acțiuni au scăzut, de asemenea, vineri.

Este o răsturnare rapidă a situației de la începutul anului, când o combinație de cerere înfloritoare, blocaje logistice și întreruperi de producție a dus la creșterea prețurilor la metale precum cuprul și nichelul. Chiar dacă norii de furtună se întunecă pe frontul cererii, multe metale se confruntă în continuare cu constrângeri acute ale ofertei.  

Cuprul a fost la 7.981,50 dolari pe tonă la LME la ora locală 09:03 a.m. Aluminiul era în scădere cu 2,4%, în timp ce nichelul era cu 5,4% mai mic. Minereul de fier s-a prăbușit, de asemenea, în Singapore, deoarece au reapărut temerile că guvernul chinez va impune reducerea producției de oțel, într-o perioadă în care cererea este slabă și stocurile sunt în creștere.

Există însă și o rază de lumină pentru metale, pe măsură ce cererea chineză își revine treptat din carantinările impuse din cauza COVID-19, iar guvernul sprijină acordarea de stimulente, inclusiv mai mulți bani pentru cheltuieli de infrastructură. Prăbușirea pieței imobiliare a națiunii s-a atenuat în iunie, iar activitatea de producție și-a revenit, de asemenea, mai puternic decât era de așteptat.

Citește și: Cuprul se stabilizează, dar teama de recesiune domină piețele

Prețul cuprului s-a stabilizat luni, starea de spirit a jucătorilor din piață ameliorându-se, oarecum, după ce China, principalul consumator, a relaxat măsurile de restricții impuse de răspândirea COVID, însă temerile legate de o recesiune globală, de creșterea prețurilor și a ratelor dobânzilor au dominat atmosfera de pe piețele metalelor industriale.

La Bursa Metalelor din Londra, prețul de referință al cuprului a suferit o modificare minoră, stabilizându-se la 8.377 dolari pe tonă la 1053 GMT. Prețul metalului, folosit ca indicator al sănătății economice de către investitori, a atins vineri nivelul de 8.122,50 dolari pe tonă, cel mai scăzut din februarie 2021.

"Cuprul este susținut de optimismul din jurul ridicării restricțiilor COVID-19 în China", a declarat Giles Coghlan, analist la brokerul HYCM. "Dar este greu de văzut dacă acest lucru va dura, deoarece totul depinde de faptul dacă o recesiune globală poate fi evitată."

COVID: Beijingul a anunțat că va permite școlilor să reia cursurile față în față, iar șeful principal al partidului din Shanghai a declarat victoria asupra COVID-19, după ce orașul a raportat zero cazuri noi la nivel local pentru prima dată în ultimele două luni.

CREȘTERE: Inflația galopantă, majorările de dobândă, așteptările privind noi majorări de dobândă și daunele aduse creșterii și cererii au dus la prăbușirea prețurilor acțiunilor și ale materiilor prime în ultimele săptămâni. Citește mai mult AICI

ZINC: O ușoară creștere a stocurilor din depozitele înregistrate la LME, cu 3.175 de tone față de lunea trecută, până la 81.725 de tone, influențează prețurile metalului folosit la galvanizarea oțelului.

Zincul la trei luni a scăzut cu 0,9%, la 3.318 dolari pe tonă.

În urma reducerii îngrijorărilor legate de ofertă pe piața LME, prima la vedere pentru contractul de zinc pe trei luni a scăzut vineri la 135 de dolari pe tonă, de la peste 200 de dolari pe tonă în ziua precedentă.

Dar disponibilitatea zincului pe piața LME va rămâne o problemă, deoarece mandatele anulate - metal pentru livrare - în proporție de 78% din total indică faptul că este posibil ca mai mult metal să părăsească depozitele LME în următoarele săptămâni. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel