Semne bune din partea economiei Germaniei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Economia Germaniei / Grafică: Oana Pavelescu
Economia Germaniei / Grafică: Oana Pavelescu
Inflația germană a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani.

Prețurile de consum au avansat în septembrie cu 4,3% față de anul trecut, față de 6,4% în august, a anunțat joi biroul de statistică.

Deși acesta este cel mai lent ritm de când invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea costurilor cu energia, rămâne mai mult decât dublu față de obiectivul de 2% al Băncii Centrale Europene pentru zona euro. Prețurile au crescut cu 0,2% în cursul lunii.

Datele celei mai mari economii europene vor cimenta așteptările ca, în lipsa unor șocuri, BCE să înceteze să mai majoreze ratele dobânzilor, după o perioadă fără precedent de 10 majorări consecutive. Asta nu înseamnă că o reducere este iminentă: Oficialii spun că vor menține costurile de împrumut la niveluri restrictive pentru o perioadă prelungită, pentru a readuce creșterile de prețuri la obiectivul stabilit.

Obligațiunile germane au redus scăderile, iar euro a redus câștigurile după publicare, pe măsură ce piețele sunt din ce în ce mai mult de acord cu ideea de creștere pe termen lung. Randamentul datoriei guvernamentale pe 10 ani se situează puțin sub 3% - cel mai ridicat nivel din 2011. Euro flirtează cu cel mai slab nivel față de dolar din acest an, aproape de 1,05 dolari.

Piețele monetare pariază pe două reduceri de un sfert de punct ale ratei până la sfârșitul anului 1924, față de până la trei în urmă cu doar două săptămâni.

Inflația nu numai că rămâne ridicată, dar se accelerează în unele țări. La începutul zilei de joi, Spania a raportat un salt la 3,2% în această lună din cauza costurilor cu electricitatea și combustibilul. Citând avansul petrolului care a adus prețurile aproape de 100 de dolari pe baril, banca sa centrală vede o accelerare suplimentară la 4,3% în 2024. În Irlanda, creșterea prețurilor s-a accelerat de la 4,9% la 5%.

Mărfurile se numără printre riscurile de creștere a previziunilor BCE potrivit cărora inflația din zona euro va reveni la 2% în a doua jumătate a anului 2025. Un raport separat al Comisiei Europene a arătat că așteptările privind inflația în rândul consumatorilor au atins cel mai ridicat nivel din luna mai.

Există, de asemenea, riscuri în sens negativ, pe măsură ce economia regiunii se înrăutățește. Producția Germaniei va scădea cu 0,6% în acest an, potrivit noilor previziuni ale celor cinci institute care oferă consultanță guvernului - o prognoză mai sumbră decât cea a Fondului Monetar Internațional și a Comisiei Europene. Institutele estimează că inflația de 6,1% din acest an va scădea la 2,6% în 2024 și la 1,9% în 2025.

Datele germane din septembrie arată că presiunile asupra prețurilor se atenuează, chiar dacă dimensiunea reculului este amplificată de efectul de bază al ofertei guvernamentale de transport local și regional nelimitat pentru 9 euro (9,48 dolari) pe lună între iunie și august 2022.

Nowcast-ul Bloomberg Economics sugerează că o nouă decelerare a inflației la 3,2% este prevăzută pentru luna octombrie.

Președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a avertizat că nu trebuie să sune "totul clar", spunând că este posibil să fie nevoie de noi majorări ale ratelor. Cifrele din septembrie pentru zona euro, care vor fi publicate vineri, sunt așteptate să arate o scădere la 4,5% de la 5,2% - cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2021.

"Am făcut multe prin implementarea a 10 creșteri până acum", a declarat Nagel pentru Central Banking într-un interviu din 18 septembrie. publicat joi. "Poate că vor urma și mai multe dacă datele indică faptul că se justifică acțiuni suplimentare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
foto: pexels.com
O colaborare de succes
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro

pixel